Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mansons offer Sharon Tates kläder säljs

50 år efter mordet på skådespelaren Sharon Tate auktioneras hennes garderob och kvarlåtenskap ut. Hon mördades 1969 av lärjungar till den nu avlidne Charles Manson.

Regissören Roman Polanski och skådespelaren Sharon Tate gifte sig i London 1968. Ett år senare var hon död. Klänningen på bilden är en av dem som nu kommer att säljas på auktion. Arkivbild.Bild: Eddie Worth/AP/TT
Det mest kända offret för Mansonsektens massmord var en av 1960-talets starkast lysande skådespelare och stilikoner. Nu säljs kläder och andra ägodelar som tillhörde Sharon Tate på auktion, skriver The Guardian. På auktionsverket Julians i Los Angeles säger man sig inte ha märkt av ett sådant stort intresse för en auktion sedan Michael Jacksons kvarlåtenskap gick under klubban.
Bland sakerna som kommer att säljas finns miniklänningen som Tate bar när hon gifte sig med regissören Roman Polanski 1968. Året efter mördades den höggravida stjärnan av Charles Mansons sektmedlemmar.
Hennes lillasyster Debra Tate var 15 år 1969 och har i alla år bevarat systerns ägodelar enligt sina föräldrars önskan. Hon säger att det nu blivit svårare att vårda samlingen, som finns förvarad i ett magasin, samt att hon ofta får dödshot från människor som sympatiserar med Mansonfamiljen.
Eftersom det nästa år är 50 år sedan morden ägde rum är intresset stort för Tate och hennes tragiska öde. Det rapporteras att minst tre Hollywoodfilmer om familjen är planerade. Bland annat gör Quentin Tarantino en film om sektfamiljen, där Margot Robbie fått en förfrågan om att spela Sharon Tate och Leonardo DiCaprio och Brad Pitt redan är klara för två roller.
Fakta

Manson och hans "familj"

Charles Manson föddes 1934, hamnade tidigt på ungdomshem och flyttade till San Francisco när hippierörelsen var som starkast och började samla följare omkring sig. Mestadels kvinnor som liknande honom vid Jesus.

"Familjen" bildade ett kollektiv på en gård utanför Los Angeles, där Manson manipulerade sina följare med droger, bisarra föreläsningar och övervakade orgier.

Mansonfamiljen dödade fem personer, varav en var Sharon Tate, under natten mellan den 8 och 9 augusti 1969. Natten därpå dödade de ett par i en annan del av Los Angeles.

Senare uppdagades det att Manson och hans "familj" låg bakom ytterligare två mord som utförts tidigare samma sommar, och för vilka han också dömdes.

Källor: AP, Kriminalvården i Kalifornien

Gå till toppen