Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May: Moskva ljuger om nervgiftattack

Ryssland har identifierat de två personer som Storbritannien misstänker för att ha legat bakom nervgiftsattacken i Salisbury tidigare i år, och hävdar att de inte gjort något brottsligt. London avfärdar Moskvas utspel som "vilseledande lögner".

Rysslands president Vladimir Putin under en konferens i Vladivostok under onsdagen, där även bland andra Japans premiärminister Shinzo Abe och Kinas president Xi Jinping närvarar.Bild: Mikhail Metzel/Tass via AP/TT
Uppgiften kom från den ryske presidenten Vladimir Putin – som på onsdagen tillbakavisade brittiska myndigheters uppgifter om att de två misstänkta angriparna är agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU.
– Vi vet vilka de är, vi har hittat dem, sade Putin vid ett ekonomitoppmöte i Vladivostok, enligt nyhetsbyrån AFP.
– De är civila, förstås.
Putin hävdade också att det inte finns några kriminella omständigheter vad gäller de utpekade männen. Han tillade att han gärna ser att de själva uttalar sig om anklagelserna, skriver Reuters.
Enligt den statliga tv-kanalen Rossija–24, som säger sig ha pratat med en av de misstänkta, kommer mannen eventuellt göra ett uttalande inom kort, rapporterar brittiska Sky News.
"Inga kommentarer just nu. Kanske senare. Nästa vecka, tror jag", ska den misstänkte, känd under sitt förmodade alias Alexander Petrov, ha svarat på en fråga från den statliga ryska kanalen.
Efter Putins uttalande anklagade Storbritanniens premiärminister Theresa Mays talesperson Moskva för att ljuga och vilseleda omvärlden.
– De här männen är officerare vid den ryska militära underrättelsetjänsten, GRU, som använde ett förödande giftigt olagligt kemiskt vapen på gatorna i vårt land, sade Mays talesperson till flera medier.
Enligt Storbritannien godkändes giftattacken med största sannolikhet på hög rysk regeringsnivå. Frankrike, Kanada, Tyskland och USA har i ett gemensamt uttalande ställt sig bakom den brittiska bedömningen.
Ryssland har från första början förnekat all inblandning i händelserna i mars, då ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter förgiftades av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury.
Fakta

Bakgrund: Förgiftningarna i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury, då även polisen Nick Bailey insjuknade.

Den brittiske polischefen Neil Basu, ansvarig för terrorbekämpning, säger att spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där två misstänkta ryska män i 40-årsåldern hade bott.

Enligt Basu var giftet sprejat på ytterdörren till Skripals hus i Salisbury, där de ryska männen fångats på bild av övervakningskameror.

Drygt tre månader efter förgiftningsattacken hittades en parfymflaska som innehöll giftet, i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar. En man, som kom i kontakt med giftet samtidigt som kvinnan, fick livshotande skador, men återhämtade sig efter sjukhusvård.

Gå till toppen