Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: Bröderna Anderssons arrendegård i Holm är nu borta

Torsten Hannrup är upprörd över rivningen av den gamla gården i Holm.

Måndagen den 22 augusti 2018 började man med en av Sten Gyllenstierna på Bjärsgård beställd grävskopa riva boningshuset på bröderna Anderssons arrendegård, den enda kvarvarande gården i den medeltida byn Holm strax norr om Klippans tätort. En händelse som jag vet upprör många i bygden.
Rivningen är ett led i den strategi som Sten Gyllenstierna sedan länge tillämpat. Först låter han han byggnader han vill ha bort förfalla. På Holm underlät man att tappa vattnet ur värmesystemet, med följd att det frös sönder. Vandaler slog sönder ett par hundra fönsterrutor. Men tack vare ett nylagt tak var stommen i boningshuset fortfarande i så bra skick att huset med dess mycket vackra läge säkert ännu kunnat restaureras. Godsägaren, som har lagen på sin sida, har envist nekat människor som velat köpa huset att göra detta.
Naturligtvis kan inte alla gamla byggnader bevaras. Men listan på historiskt värdefulla, mycket gamla arrendegårdar och torp som rivits så grundligt är lång. Ett exempel är Killebäck, som revs cirka år 2006. Är det månne Sjökroken som nu närmast står i tur?
Jag, som forskat i godset Bjärsgårds äldre historia, vet att ägarna ända fram till mitten av 1800-talet kunde bygga upp sin förmögenhet endast tack vare ett ofta hänsynslöst utnyttjande av sina arrendebönder och torpare. Av nuvarande och framtida ägare borde man kunna vänta sig ett större hänsynstagande till vad nu levande ättlingar i bygden känner.
Sten Gyllenstierna på Bjärsgård kommer att bli ihågkommen som en duglig mjölkbonde. Men hur kommer man att bedöma hans insatser för att på sina domäner bevara, skydda och göra tillgängligt sådant som människor i bygden värderar?
Torsten Hannrup
Sten Gyllenstierna har erbjudits att svara direkt på insändaren, men har inte återkommit.
Gå till toppen