Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Preliminärt valresultat i Höganäs justerat efter missen i Väsby

På onsdagen korrigerades det preliminära valresultatet i kommunvalet i Höganäs efter att rösterna i ett valdistrikt redovisats fel. Moderaterna kniper ett mandat till.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Under valnatten uppstod vissa förseningar när rösterna i valdistriktet Höganäs NÖ Väsby skulle redovisas. Det visade sig att man gjort fel när de runt 1 100 rösterna skulle redovisas till länsstyrelsen.
Tanken var att rösterna till riksdagsvalet skulle räknas först, sen kommunvalet och sist rösterna i regionvalet. Så gjorde man även i lokalen. Men de skickades på fel blankett.
Rösterna i riksdagen redovisades som landstingsröster, kommunvalet blev riksdagsröster och landstingsvalet hamnade på kommunens blankett.
Läs också Röster från ett valdistrikt i Höganäs redovisades fel
Så det preliminära resultat som presenterades vid 00.30-tiden under valnatten, var inte helt rätt.
På onsdagen korrigerades det preliminära röstresultatet. Moderaterna fick inte 39,3 procent som tidigare angetts utan landade på 40 procent. Dagen efter valet trodde kommunens kanslichef Niklas Åkerström att fadäsen i Väsby inte skulle ha någon större effekt även om han talade om en "teoretisk" möjlighet att det kunde påverka kommunvalet.
Effekten blev dock större än vad han trodde. På onsdagen visade det preliminära resultatet att Moderaterna tagit tillbaka ett av de mandat man förlorade. Istället för 16 mandat får man efter korrigeringen 17. Socialdemokraterna tappar i sin tur ett mandat och får sju mandat istället för åtta.
– Jag är naturligtvis jätteglad för detta. Vi tappar bara två mandat och det är lite mindre än väntat, säger kommunalrådet Peter Schölander.
Han har inga kommentarer till missen i Väsby.
– Nej, jag är inte inblandad i valprocessen och ska inte vara det. Jag har fullt förtroende för vår valnämnd, säger han.
Oppositionsråd Lennart Nilsson (S) hade på ondagen inga kommentarer till det tappade mandaten.
– Inget är definitiv än. Jag väntar med att gråta innan vi har ett definitivt resultat, säger han.
Ett definitivt valresultat dröjer dock till mitten av nästa vecka.
– Vi kontrollräknar alla röster just nu, men börjar med riksdagsvalet. Först i nästa vecka börjar vi med kommunalvalet och det kan vara klart tidigast på onsdag, säger Leif Nyberin, rättschef på länsstyrelsen i Skåne.
Han betecknar det som hänt i Väsby som "olyckligt".
- Ja, men man ska komma ihåg att det bara är ett preliminärt resultat än så länge. Men vi har kontrollräknat det distriktet och skickat in nya uppgifter till valmyndigheten, säger Leif Nyberin.
Fakta

Preliminärt valresultat i Väsby

Valnattsresultat:

M 39,3 %

S 18,2 %

SD 12,5 %

C 8,5 %

L 7,6%

MP 6,1%

KD 4,6%

V 2,8 %

Efter korrigering:

M 40 %

S 18 %

SD 12,2%

C 8,4 %

L 7,7 %

MP 6,1 %

KD 4,5 %

V 2,5%

Gå till toppen