Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

22-åring åtalas efter bombdramat i Ängelholm – polisen var beredd att skjuta verkanseld

Den 22-årige man som attackerade krogen 19Hundra i centrala Ängelholm hade IS-propaganda och bilder på avrättningar i sin telefon. Till Migrationsverket har han sagt att han är nöjd med det han gjort och att han vill skada personer i Sverige. Nu åtalas han.

På bilden ur polisens förundersökning ligger 22-åringen på marken på Storgatan. Till vänster om honom syns polisens bombrobot.
Det var natten till den 22 oktober förra året som mannen kastade in två attrapper av brandbomber genom en fönsterruta på krogen 19Hundra.
Det som såg ut som så kallade molotovcocktails var i själva verket flaskor med alkoholfritt vin. Två flaskor kastade 22-åringen in på krogen 19Hundra. Ytterligare fem oöppnade flaskor hittades på brottsplatsen.
Två unga kvinnor som var gäster på krogen skadades av glassplitter.
Bilden inifrån 19hundra är från polisens förundersökning.
När mannen kort därpå greps av ordningsvakter upptäcktes att han hade vad som såg ut att vara ett bombbälte runt midjan.
Stora delar av centrala Ängelholm spärrades av samtidigt som polisens bombgrupp tillkallades.
Så småningom visade det sig att det befarade bombbältet i själva verket var ett massagebälte. Dessutom var 22-åringen beväpnad med en stor kniv.
Kniven som mannen var beväpnad med.
Innan faran kunde blåsas över utspelade sig stor dramatik i centrala Ängelholm. En polisman som deltog i insatsen berättar i förhör hur han och hans kollega tog skydd bakom ett elskåp med dragna vapen – redo att skjuta verkanseld om 22-åringen som låg på marken försökte fly.
– Företrädesvis mot benen för att hindra att han kunde röra sig från platsen. Om insatsstyrkan sköt verkanseld skulle ingen vård beredas på grund av risken för detonation, skriver en av poliserna i polisens insatsstyrka i ett PM.
Innan dess räddade ordningsvakter 22-åringen från att bli lynchad av uppretad allmänhet.
Andra poliser berättar att de tog händelsen på största allvar och utgick ifrån det det var frågan om en terrorattack, inte minst för att 22-åringens agerande hade stora likheter med terrorattentat som inträffat i Europa.
22-åringen åtalas nu för grovt olaga hot, misshandel alternativt vållande till kroppsskada, skadegörelse, våldsamt motstånd samt brott mot knivlagen.
I polisförhör berättar mannen att han fick idén till dådet tre dagar tidigare efter att ha tittat på tv och sett hur muslimerna Irak och Syrien blev bombade.
– Efter ett tag fick jag reda på att svenska regeringen deltar i dessa aktioner. Trots det är det ingen som säger ifrån, varken från befolkningen eller myndigheterna. Därför ville jag varna dem, säger mannen i polisförhör.
Någon närmare förklaring till var han fått den felaktiga uppgiften ifrån har 22-åringen inte.
I ett senare polisförhör säger mannen att han är ångerfull.
I ett samtal med Migrationsverket har mannen däremot sagt att han sympatiserar med terrororganisationen IS, att han känner sig nöjd med sitt agerande mot krogen 19Hundra och att han kan tänka sig att använda våld eller skada personer i Sverige.
Säkerhetspolisens analytiker har studerat 22-åringen närmare och kommit fram till att han "sannolikt kan komma att begå eller medverka till terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott".
I mannens telefon hittades drygt 3 300 bilder. De flesta av väpnade konflikter, döda och lemlästade människor, beväpnade IS-krigare, pågående avrättningar, propaganda och budskap från IS samt medierapportering från olika terrordåd i Europa.
Mannen kom till Sverige från Syrien via Malaysia åtta månader före bombdramat. I Ängelholm har han bott tillsammans med en släkting. Efter bombhotet byttes 22-åringens uppehållstillstånd ut mot ett utvisningsbeslut. Efter händelsen i Ängelholm satt han i Säpos förvar fram till för drygt två veckor sedan då han häktades.
Kammaråklagare Hans-Jörgen Hanström kommer förutom ett straff att yrka på 15 års utvisning när rättegången hålls på torsdag.
Läs också 22-åring häktad för förra årets bombdrama vid Ängelholmskrog
Läs också Månader av hemlighetsmakeri efter bombdrama i Ängelholm
Gå till toppen