Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Onsdagsrösterna förändrar inte mandaten i Svalöv

Onsdagens räkning av sena röster i Svalövs kommunval ändrar inte mandatfördelningen. Feministiskt initiativ var nära att åka ur kommunfullmäktige men tycks klara sitt mandat.

”Det är lite nervöst, det behövs en röst för mänskliga rättigheter”, säger Linn Alenius, Fi:s röst i fullmäktige sedan valet 2014, om att partiet är nära att tappa sin plats i Svalövs kommunfullmäktige. (Arkivbild)Bild: Stefan Ed
Det var ytterligare 250 röster som summerades när sena förtidsröster och andra tidigare oräknade röster sammanställdes i Svalövs kommunval.
Läs också Fi vill ha mer kärlek i Svalöv
Vid onsdagsräkningen fick Socialdemokraterna flest röster, 59 stycken, och säkrar därmed det sista av fullmäktiges 35 mandat. Sverigedemokraterna fick 55 röster, M 45 och C 43, vilket inte räcker för att vinna det sista mandatet.
Feministiskt initiativ lyckas också behålla sin stol i kommunfullmäktige. Fyra röster i onsdagsräkningen innebär totalt 175 Fi-röster i kommunvalet. Det innebär att man precis klarar tvåprocentsspärren för en plats i kommunens riksdag.
– Det är lite nervöst, det hänger tydligen bara på några röster, säger Linn Alenius, partiets röst i fullmäktige sedan valet 2014.
Hon är annars besviken över valresultatet
– Det är nedslående att Sverigedemokraterna gick fram så mycket. Det gör att vi behövs ännu mer i politiken. Det behövs en röst för mänskliga rättigheter, tycker Linn Alenius.
Och väntar med spänning på det slutliga valresultatet – summeringen efter onsdagens räkning ingår i det preliminära valresultatet som presenteras av Valmyndigheten.
Gå till toppen