Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Premiär för världens minsta Landskrona

Nu får alla titta på Landskrona i miniatyr. Modellen invigdes i stadshuset under torsdagen.

Stadsbyggnadschefen Johan Nilsson pekar ut Södra Långgatan för Missan Heuman.Bild: Mikael Anjou
Med tal och skål invigdes det lilla Landskrona som beslutades av politikerna 2014, sedan de sett en imponerande stadsmodell i Berlin.
– Vi har jobbat med 2D-kartor. Det här var en utmaning för oss, men nu har vi visat framfötterna, sa Pauline Pertoft, stolt avdelningschef inom stadsbyggnadsförvaltningen med bland annat modellen som ansvar.
– Modellen visar det vackra Landskrona och kan samtidigt underlätta kontakter med medborgare, sa Johan Nilsson, stadsbyggnadschefen.
Skolklasser och byggherrar kan ha glädje och nytta av att komma och se staden i miniatyr, tror Johan Nilsson. Han skulle gärna tänka sig en modell av Karlslundsområdet också, i eventuellt nästa steg.
Läs mer: Landskronamodellen skapades i Sireköpinge
Men nu är det centrum som avbildas i en modell som bygger på data från kommunen, 3D-modellering av Felix Heuman och Anders Lyhagen och utskrift i stadshuset.
Vid invigningen på torsdagsförmiddagen tittade minst ett tjugotal inbjudna gäster på träd, gator och vatten med intresse. Någon efterlyste mer färg på husfasaderna, precis som taken har fått sina riktiga färger.
– Nej det blir för plottrigt. Jag har hållit igen på det. Möjligen kan man ha färg på fasaderna om man gör dem i större skala, sa Felix Heuman och lägger till att det hade blivit mycket mer jobb.
Nu består modellen av fyrtio plattor som kan bytas ut. De flesta kryllar av detaljer: skorstenar, träd och stadsbussar, till exempel.
Hur ska modellen hållas dammfri i stadshusets entré?
– Med tryckluft, säger Felix Heuman.
– Det blir väl med dammvippa, säger Pauline Pertoft.
Och skulle något gå sönder, så kan man skriva ut den sektionen igen. Därför kan miniatyrstaden också visas utan skyddsglas, än så länge.
– Men Venbåtarna har vi limmat fast på vattnet, säger Pauline Pertoft.
Läs mer: Landskrona – mindre än du någonsin sett det
Här är Landskrona, litet, men i tre dimensioner. De 40 delarna som bildar stadens centrum står nu på väl synligt ställe i stadshusets entré.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen