Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Algotsson: "Hon är så himla duktig"

Skadedrabbad, utdömd, pensionerad. Och ändå är stoet här och VM-debuterar precis som hon som sitter i sadeln. Sara Algotsson Ostholt log, skrattade, snörvlade och kärleksbombade Wega efter dressyren. – Hon är så himla duktig, säger fälttävlansstjärnan.

Sara Algotsson Ostholt kramar om Wega efter den gemensamma VM-debutenBild: Pontus Lundahl/TT
Nog är det allt en vacker sannsaga, den om Wega och Sara. Den var ju slut, punkten satt – och så kom ett nytt, roligt kapitel som inte med ett ord eller stavelse fanns i fälttävlansstjärnans tankar i vintras.
Den som minns OS i London 2012, minns småländskan som blev "Silver-Sara" med svenska folket. En lätt rivning på det allra sista hindret i den avgörande banhoppningen gav guldet till tysken Michael Jung, men Sara Algotsson Ostholt vann sympatierna.
OS i Greenwich Park var Wegas andra stora mästerskap och hade det inte varit för att hennes ryttare sett att det fanns något kvar, något oavslutad därinne i det viljestarka stoet, så hade 17-åringen gått hemma i hagen och tagit det lugnt.
– Jag tänkte egentligen aldrig att vi skulle till VM, men vi fick vårt resultat i Strzegom sista helgen i juni och då hade jag mitt kval på pappret. Men sedan ska hon komma igen efter det och visa att hon är fräsch.
– Hon har ju inte ridit en lång tävling på sex år. Jag vet inte, men på något sätt är det som om hon velat gå det här mästerskapet.
74 138 procent gav 25,9 straffpoäng, ett sensationellt starkt resultat och ekipaget är femma efter dressyren.
– Inte illa av två halvpensionärer, säger Algotsson Ostholt och skrattar.
Efter halten berömde och tackade hon sin häst med klappar och föll sedan framåt och gav Wega en lång kram.
– Jag började gråta vid halten och jag gråter nu igen. Hon har en så fantastisk tävlingsinstinkt. Hon ger bara allt när hon är där inne.
– Hon älskar att visa upp sig. Hon har återigen visat att hon älskar det.
TT: Och du älskar henne?
– Ja, det gör jag. Alltså, hon är så himla duktig. Hon tog inte karantänen så bra så det är helt otroligt att hon kunde gå så bra, säger Algotsson Ostholt efter det fina dressyrprogrammet.
Under lördagen väntar det riktigt tuffa testet, terrängritten på White Oak Course. Det kan bli en stökig historia.
Stormen Florence brakade in över North och South Carolinas kuster på fredagsmorgonen och även om vindarna ska avta när stormen drar inåt land är varningar utfärdade för kraftigt regn över VM-orten.
– Molnigt och lite regn skadar inte. Bara det inte ösregnar, säger Algotsson Ostholt.
Den 30-gradiga, fuktiga värmen tog rejält på henne när hon gick terrängbanan i torsdags eftermiddag.
– Jag fick faktiskt lägga mig ett tag och jag är fortfarande lite yr, säger Algotsson Ostholt som helst vill se en start tidig morgon istället för 11.00.
– Det skulle vara mer rättvist mot ryttare och hästar.
TT: Vad tror du att ni kan prestera?
– Vi får se. Wega är en häst i bra balans, med en bra galopp. Hon inte är den snabbaste hästen, men jag tror jag kan hålla ett jämnt tempo hela vägen, vilket jag hoppas gynnar henne. Vi har backtränat hela året, men om det räcker vet jag inte.
– Vi har gjort vad vi kan för att förbereda oss på bästa sätt och så får vi se hur långt det räcker, säger Algotsson Ostholt.
Fakta

Så avgörs terrängritten

Svårighetsgrad: Trestjärnig.

Längd: 5 700 meter.

Optimaltid: 10 minuter.

Språng: 38-42.

Maxhöjd hinder: 120 cm på gräsunderlag.

Banbyggare: Mark Phillips, Storbritannien.

Svenska resultat efter dressyren: 5) Sara Algotsson Ostholt/Wega, 25,9, 42) Anna Freskgård/Box Qutie, 32,2, 43) Niklas Lindbäck/Focus Filiocus, 32,2, 45) Louise Svensson Jähde/Waikiki, 32,4, 53) Ludwig Svennerstål/Stinger, 32,9.

Ställningen i toppen: Tyskorna Julia Krajewski och Ingrid Klimke leder före brittiskan Rosalind Canter.

Fälttävlan avslutas med banhoppningen på söndag – om vädret tillåter.

Gå till toppen