Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Europol slog till i Malmö och Helsingborg – två personer gripna

Med stöd av Europol och Frontex har två misstänkta gripits efter samordnade tillslag i Sverige och Tyskland – bland annat i Malmö och Helsingborg.

De två misstänkta greps den 12 september i en insats mot en syrisk kriminell grupp som misstänks för nätbedrägerier. De gripna misstänks vara organisatörer bakom bedrägerierna.
Det skriver Europol i ett pressmeddelande.
Husrannsakningar genomföres i Malmö, Helsingborg, Norrköping, Aachen, Dortmund och Essen. Europol skriver inte i vilken stad som de två misstänkta greps.
54 000 euro och 55 000 amerikanska dollar togs i beslag vid tillslagen i städerna. Den information som polisen kom över ska nu analyseras för att leta efter fler internationella kopplingar.
Den tyska polisen inledde vad de kallar operation Goldring i oktober förra året, skriver Europol. Operationen har letts från ett tillfälligt Europolkontor som har upprättats i Tyskland.
Det misstänkta nätbedrägeriet handlar om inköp av flygbiljetter och tågbiljetter. Mer än 495 bedrägerier har identifierats. I de flesta fall handlar det om flygbiljetter från Beirut till länder i EU.
Gruppen misstänks ha använt kreditkortsuppgifter som de köpt från kriminella som har stulit dem från företag och sedan sålt på nätet.
De senaste åren har Europol haft återkommande samarbeten med polismyndigheter, flygindustrin och betalkortsföretag för att komma åt bedrägerier med flygbiljetter.
Europol och Frontex har som en följd av det hittat många kopplingar mellan betalkortsbedrägerier, illegal invandring och trafficking, skriver Europol i pressmeddelandet.
Europol är EU:s samarbete inom brottsbekämpning och Frontex är EU:s Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrå.
Gå till toppen