Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Foodhills i Bjuv tar steg mot framtiden

En helt ny processlinje för frysta grönsaker med 28 anställda har byggts på Findus gamla område. Det mesta av Foodhills projekt är annars på försöksstadiet, eller väntar på att få köra igång. ”Det var inte bara att trycka på knappen”, säger vd Bengt Persson.

På forskningsnivå finns flera projekt som handlar om cirkulär livsmedelsproduktion. ”Skillnaden är att vi vill göra det på riktigt”, säger Bengt Persson.Bild: Emil Langvad
Den första mars tog Foodhills över fabriksområdet efter Findus i Bjuv. Med i affären fanns ett reningsverk och en pipeline som går direkt till biogasverket i Vrams Gunnarstorp, men inte så mycket mer.
– Vi tog över ett skal utan innehåll kan man säga, säger Foodhills vd Bengt Persson.
Med hjälmar och skyddsvästar får vi en timmes rundvandring på området. Ändå hinner vi bara passera en liten del av lokalerna. Det är gigantiskt.
Kärnan i Foodhills affärsidé är att skapa något helt nytt – ett kluster av företag inom livsmedelsbranschen, som tar vara på restprodukter i varandras produktioner, med stort utrymme för att testa nya idéer. Starka investerare som Backahill ska ge uthålligheten som behövs.
En ny fabrik för att hantera och frysa in grönsaker har byggts på området, med helt nya maskiner. De som fanns här ingick inte i affären. Där jobbar strax under 30 anställda.Bild: Emil Langvad
Intresset från omvärlden är mycket stort. Nyligen var socialdemokratiska EU- och handelsministern Ann Linde och Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt på studiebesök.
Många är otåliga inför att visionerna ska realiseras, men Bengt Persson håller upp ena handens fem fingrar i luften och säger.
– Fem månader, så länge har vi varit igång. Det här skapas inte på fem månader, det tar fem år.
En av de första saker som förverkligats ligger i en låg byggnad inne på området. Där finns en ny processlinje där grönsaker av olika slag ska kunna hanteras och frysas in.
En lång rad med frystrailers på en gårdsplan fungerar som mellanlager för delar av årets ärtskörd, på totalt omkring 700 ton. Det är en blygsam volym jämfört med de som området tidigare hanterat.
Christian Bilde, vd på Glimåkra åkeri, tror på Bjuv och flyttar nu sitt huvudkontor dit. Åkeriet har specialiserat sig på kyltransporter och behövde växa snabbt. ”Vi vill vara med här och jobba med logistiken. Vi vill växa in i framtiden.”Bild: Emil Langvad
– Det finns ambition att utveckla det här området. Därför har vi fått bygga en helt ny processlinje, Findus tog med sig allt, säger Bengt Persson.
När Findus lade ner i Bjuv övertogs en del maskiner i företagets andra produktionsenheter. Resten av den gamla maskinparken tog en auktionsfirma hand om och sålde vidare. En del skrotades.
När Foodhills tog över från Findus ingick bara företagets test- och försöksanläggning i affären.
– Företag från hela världen köpte inventarier och diverse maskiner från oss. Det har lagts mycket arbete att ta vara på utrusning som vi tyckte att vi kunde använda någon annanstans, säger Peter Odemark, vd på Findus Norden.
Omkring 40 anställda och en lång rad konsulter arbetar just nu för Foodhills i Bjuv. Lägg till det dotterbolaget Foodhills fastigheter, som sköter drift och underhåll av byggnaderna, så blir det runt 50, plus ett ytterligare antal konsulter.
Findus gamla fabriksområde kan rymma mycket. Här finns omkring 2 500 rum och 70 000 kvadratmeter produktionslokaler.Bild: Emil Langvad
Vi passerar genom en byggarbetsplats där företaget Sydgrönt snart ska flytta in. Andra hyresgäster är Air Liquide, som arbetar med gaser som används i livsmedelsindustrin och Glimåkra åkeri, med specialinriktning på livsmedelstransporter. De senare har 70-80 anställda.
– Med alla byggföretag som är här just nu har vi nog runt 300 passerkort ute till de som arbetar på området, säger Bengt Persson.
Enligt Bengt Persson för man samtal med 30 till 40 företag, omkring 25 av dem är samtal där man talar om specifika lokalytor. En del är nystartade företag, andra etablerade internationella företag från Korea, Vietnam, Brasilien och Europa.
Parallellt drivs också projekten som alla talar om. Det är främst där det tar tid, säger Bengt Persson. Som exempel nämner han de sju olika tillståndsprocesser hos myndigheterna som krävs för att få igång fiskodlingen på området – en av de viktigaste byggstenarna i den cirkulära livsmedelsproduktionen som Foodhills vill skapa.
Bengt Persson går förbi frystrailers som fungerar som mellanlager för delar av årets blygsamma ärtskörd. Men mer kan det bli.Bild: Emil Langvad
Vegafish misslyckade försök att odla räkor på området illustrerar mycket av utmaningen – att göra något ingen annan har gjort förut, och i stor skala.
– Vi talar om en fiskodling på 15 000 ton. Den kommer inte att vara igång förrän om två, två och ett halvt år.
En annan lika stor del är växthusodlingen. Visserligen finns detaljplanen för området på plats, men väldigt mycket återstår att göra innan planen kan bli verklighet.
Under tiden är det många som vill komma och se vad som händer. Sedan mars har omkring tre tusen människor passerat anläggningen. Det är både studiebesök, egna event och andra som vill förlägga sina möten och konferenser i Bjuv.
Ombyggnad pågår för Sydgrönt. Produktionen ska vara igång i början av november.Bild: Emil Langvad
Hela Food Valley-idén kräver en teknikutveckling, regelutveckling och utveckling av nya affärsmodeller. Hur ska man till exempel prissätta avfall från ett företags processer som ska återanvändas i ett annat? I det här fallet kan det handla om kompostavfall som ska användas för insektodling, eller fiskbajs som blir näring i växthus med tomatodling.
– Det är ju inget som går att köpa på den öppna marknaden, säger Bengt Persson.
Fakta

Detta är Foodhills

Vill skapa företagskluster för cirkulär livsmedelsproduktion i Bjuv i de 70 000 kvadratmeter stora produktionslokaler som Findus lämnat över.

Försök med fiskodling i stor skala väntas vara igång om cirka två år. Nu i höst inleds försök med insektsodlingar på matavfall, som ska bli mat åt fisken. Fiskens avföring är tänkt att användas i tomatodling.

En detaljplan för växthusodling på mark i Selleberga, närmast Findus område, finns men inga intressenter är klara.

Testlab och lokal för testproduktion finns där mindre företag ska kunna testköra sina idéer inom livsmedel. Redan i höst kör Foodhills och Lantmännen en första omgång.

Projekt med kemikaliefri betning av grönsaksfröer drivs tillsammans med Lantmännen/Bio Agria. En maskin som utvecklats för värmebehandling har flyttats till Bjuv från Holland. Testbädden ska tas i bruk i november.

Gå till toppen