Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förgiftad Pussy Riot-medlem vid medvetande

Pussy Riot-medlemmen Pjotr Verzilov. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko
Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, togs tidigare i veckan in på den toxikologiska avdelningen på ett sjukhus i Moskva. Den ryska nyhetssajten Meduza , baserad i Lettland, har talat med hans flickvän och Pussy Riot-kollega Veronika Nikulsjina. Hon säger att Verzilov nu är vid medvetande och kunnat känna igen henne och sin mor. Men han ska fortfarande ha hallucinationer och befinna sig i ett förvirrat tillstånd.
– Det är definitivt förgiftning. Det är fråga om stora mängder och han tog inte ens några mediciner, säger flickvännen.
Verzilovs familj och vänner tror att det är fråga om preparat som påverkar det centrala nervsystemet, då han förlorade både synen, talförmågan och blev förlamad.
I somras greps fyra medlemmar i Pussy Riot, bland andra Verzilov och Nikulsjina, efter att sprungit in på planen under finalen i fotbolls-VM i Ryssland. Den 30 juli släpptes aktivisterna efter att avtjänat sina straff på 15 dagar – för att genast bli gripna av polis igen, anklagade för andra brott.
Gå till toppen