Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Ingen gräddfil för höghusprojekt

Mark- och miljödomstolen ser ingen anledning att snabba på handläggningen av Flickskoletomten.

Så här skulle nybygget kunna bli, sett från Östergatan vid teatern. Datorgrafik från Okidoki arkitekter för Serneke i Göteborg.Bild: Okidoki Arkitekter
I maj klubbade kommunfullmäktige en ny detaljplan för kvarteret Jäntan vid den nya infarten till centrum. Planen ska göra det möjligt att bygga för bostäder, butiker och verksamheter, som mest på 15 våningar mot rondellen 33 lågor.
Men detaljplanen har överklagats till mark- och miljödomstolen. Bakom överklagande står Ulf Peters, som äger Flickskolans tidigare gymnastiksal i kvarteret, och driver en växtbutik där. Han protesterar bland annat mot att hans mark får byggförbud i planen.
Läs mer: Granne överklagar storbygge i centrum
När Landskrona stad sedan fick yttra sig till domstolen passade man på att be om en prioriterad handläggning. Sernekekoncernen har en tidsbegränsad option på att bygga i kvarteret.
Men mark- och miljödomstolen har nu beslutat att den inte alls tänker ge Jäntanprojektet någon gräddfil. Det kan man bara göra om ärendet av någon anledning dragit ut på tiden — och det anser inte domstolen att det gjort eftersom beslut fattades i maj.
Läs mer: Ett steg fram för höghus i centrum
Stadsbyggnadschefen Johan Nilsson tar avslaget på en gräddfil med ro:
– Tiderna har de senaste åren förkortats väsentligt för sådana ärenden. Vi förväntar oss ett beslut innan årsskiftet.
Gå till toppen