Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Intervju med nervgiftmisstänkta ifrågasatt

Intervjun i den statsstyrda propagandakanalen RT med Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov – de två män som pekas ut för nervgiftsdådet i brittiska Salisbury – har förlöjligats i sociala medier och fördömts av Downing Street. Men även i Ryssland ifrågasätts det märkliga framträdandet.

Ruslan Bosjirov och Alexander Petrov på järnvägsstationen i Salisbury. Bilden är från en övervakningskamera.Bild: Metropolitan Police/AP/TT
Kreml har höjt tonläget sedan Downing Street avfärdat framträdandet som ren lögn – en anklagelse som fått regeringen i Moskva att ryta till.
– Att beskylla Ryssland för att ljuga efter det att de här två ryska medborgarna har gett sin bild är absurt, sade talespersonen Dmitrij Peskov, som samtidigt hävdar att Bosjirov och Petrov är "helt vanliga medborgare" som inte har något med ryska staten att göra.
Peskov uppger att han själv inte sett intervjun, och att Rysslands president Vladimir Putin sannolikt inte heller har gjort det, åtminstone inte hela.
Men intervjun har ifrågasatts även av medier i Ryssland. Den ryska tidningen Kommersant ställde sig frågande till varför männen inte bevisade sin identitet eller gav några detaljer om sina arbeten eller privata liv. Männen hävdade att de är entreprenörer inom träning och träningskostbranschen, men enligt affärstidningen RBK finns det inte några företag registrerade i Ryssland där de båda männen är aktiva.
Intervjun har lett till kraftfulla fördömanden i Storbritannien, där den beskrivits som kränkande mot offren.
Men framträdandet i propagandakanalen har också lett till sarkastiska och förlöjligande uttalanden på sociala medier, inte minst med anledning av att de båda misstänkta hävdat att de var i Salisbury på semester.
"Sist den ryska militären hävdade att den var på semester var när de invaderade Ukraina 2014", skriver den brittiska utrikesministern Jeremy Hunt på Twitter.
Den ryske exspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal hittades svårt medtagna på en parkbänk i Salisbury i mars i år. De visade sig senare ha förgiftats med nervgiftet Novitjok, i en attack som den brittiska regeringen anser att Moskva ligger bakom.
Fakta

Bakgrund: Förgiftningarna i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av nervgiftet Novitjok i brittiska Salisbury, då även polisen Nick Bailey insjuknade.

Den brittiske polischefen Neil Basu, ansvarig för terrorbekämpning, säger att spår av nervgiftet Novitjok hittades i ett hotellrum i London där två misstänkta ryska män i 40-årsåldern hade bott.

Enligt Basu var giftet sprejat på ytterdörren till Skripals hus i Salisbury, där de ryska männen fångats på bild av övervakningskameror.

Drygt tre månader efter förgiftningsattacken hittades en parfymflaska som innehöll giftet, i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade innehållet på sina handleder, och avled efter åtta dagar. En man, som kom i kontakt med giftet samtidigt som kvinnan, fick livshotande skador, men återhämtade sig efter sjukhusvård.

Gå till toppen