Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konstelever i Munka hedrar Birgit Nilsson med utställning

20 elever som går andra året på konstlinjen vid Munka folkhögskola har just nu en utställning om operasångerskan Birgit Nilsson på Kronohäktet i Ängelholm.

Klara Hedin och Fouad Mahammadie har tillsammans skapat den här stora ridån med Birgit Nilsson. Stockholmsoperan står som modell.Bild: Kristian Nilsson
I ett gemensamt projekt har eleverna lärt känna den världsberömda operasångerskan, som skulle fyllt 100 år i år.
Vem var Birgit Nilsson? Hur levde hon? Hur kommer det sig att hon stod så fast i den skånska myllan? Och hur är det att ha stämband av stål? Det är några av frågorna som eleverna sökt svar på.
– Många av oss kände inte till Birgit Nilsson innan vi började det här projektet. Kanske hade man sett henne på 500-kronorssedlarna. Nu har vi verkligen studerat henne på djupet, säger Fanny Fahrman.
Fanny Fahrman och Käbi Apelgren Backlöf i bakgrunden håller på att installera ett verk av vikpapper. Eleverna har inspirerats av operastjärnans klänningar.Bild: Kristian Nilsson
Eleverna besökte Birgit Nilsson-museet och hennes barndomshem.
– Det besöket betydde väldigt mycket. Vi fick mycket större kunskap och vi fick inspiration till eget skapande, säger Vilma Fredriksson.
– De klänningar hon använt var fantastiska. Speciellt den hon hade på sig i Isolde. Den klänningen har inspirerat oss till den modell vi skapat av vikpapper, fortsätter hon.
Det här porträttet av Birgit Nilsson har Fouad Mahammadie skapat i lera.Bild: Kristian Nilsson
Fouad Mahmmadie har skapat en skulptur i lera som är ett ansiktsporträtt av den stora sångerskan.
– Jag tycker om att jobba i lera. Det tog mig tre dagar att göra den här skulpturen, säger han.
Under två veckor i början av höstterminen har eleverna fått möjlighet att specialstudera och skapa verk kring och om Birgit Nilsson.
– Det är roligt när eleverna får chansen att fokusera helt på en sak. Vi har gjort sådana här satsningar tidigare år med gott resultat. Det är 100 år sedan Birgit Nilsson föddes och det uppmärksammar vi på det här sättet, säger Eva Marie Lindahl, som är lärare på konstlinjen på Munka folkhögskola.
Sara Poppler Carredano och Catja Tonberg hänger upp en gigantisk kolteckning som flera av eleverna varit med och skapat.Bild: Kristian Nilsson
Utställningen omfattar teckningar i kol, skulptur, foto, ljud och pappersskulpturer.
Utställningen är öppen fredagen den 14 september klockan 16-19. Därefter är den öppen vardagar utom måndagar klockan 12-15 samt lördagar och söndag arklockan 12-15 till och med den 23 september.
Gå till toppen