Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Råbocka och Klitterhus städas på Strandens dag

På lördag den 15 september är det Strandens dag. I Ängelholm städar ungdomar från Engelholms volleyboll stränderna vid Råbocka och Klitterhus.

Under lördagen ger sig 2 000 ungdomar från nästan 100 idrottsföreningar över hela landet ut för att städa totalt 300 kilometer strand- och kuststräckor. Därmed sätts ett nytt rekord, både i antal deltagare och i städad strandsträcka.
Bakom det svenska initiativet står idrottens miljöorganisation Städa Sverige i samarbete med Pantamera. Detta blir åttonde året i rad som strandstädningen genomförs.
"Att så många ungdomar, fler och fler för varje år, vill hjälpa till att städa bort skräp som ligger vid vattenbrynet och som är på väg ut i havet värmer verkligen hjärtat, säger Mats Wesslén, vd för Städa Sverige, i ett pressmeddelande.
"Tack vare alla dessa ungdomar ger vi den marina miljön en bättre chans att bibehålla sitt känsliga ekosystem", fortsätter han.
Under Strandens dag förra året hittade ungdomarna allt från fimpar till plastpåsar, mobiler och bildäck. Totalt samlade ungdomarna in 25 ton skräp.
Dokumentationen av det skräp man hittar är en viktig del av arbetet.
"Vi för statistisk över alla säckar vi samlar in och gör skräpanalyser på en del av våra städningar. Vi samlar statistiken och återkopplar till våra partners och kommuner. Detta för att se utvecklingen och för att kunna förhindra framtida nedskräpning", förklarar Mats Wesslén.
Gå till toppen