Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ängelholm

Sebastian Sardis bilder från indiska gruvor ställs ut på Galleri Moment

Sebastian Sardi har i många år haft ett stort intresse för gruvor. Nu visar han några av sina bilder från kolgruvor i nordöstra Indien, inte långt från gränsen till Nepal.

Fotografen Sebastian Sardis bilder från de indiska gruvor han besökt väcker många känslor och tankar.Bild: Niklas Gustavsson
Människorna som jobbar i de här gruvorna gör det med livet som insats.
Exempelvis kan ett felsteg innebära att man rasar hundratals meter ned för ett stup.
– Det finns mycket hemskheter och hot i och kring gruvorna. Dessa människor lever längst ned i det indiska kastväsendet. I andras ögon har de inget värde, säger han.
I många år har fotografen Sebastian Sardi haft ett stort intresse för gruvor och människorna i den världen.Bild: Niklas Gustavsson
Malmöfotografen Sebastian Sardi berättar att många människor dör av rasolyckor och sprängningar, men det sker också mord och överfall.
– Kolgruvorna är en av Indiens största verksamheter. Det lockar också människor med oärliga syften. Det förekommer mycket olagliga saker i dessa områden. Stölder av kol är exempelvis mycket vanligt. Kidnappningar och hot om kidnappningar förekommer också, berättar han.
Han har besökt gruvor i Kina, Kazakstan, Ryssland och Indien.
Första gången han besökte gruvorna i det här området i Indien var 2014.
– I Indien ligger gruvorna tätt i det här området. Man kan gå från den ena gruvan till den andra. Förutom de som jobbar i gruvorna finns det massor med andra människor där, säger han.
Sebastian Sardis bilder gör att människor i de indiska gruvorna får möjlighet att synas, vilket inte händer så ofta.Bild: Niklas Gustavsson
I oktober kommer hans bok med bilder från gruvorna.
Ett citat som beskriver verkligheten där: "Här brinner det under marken och det händer att hela hus och byar slukas."
Utställningen "Black Diamond" av Sebastian Sardi har tillkommit i samarbete med Landskronas fotofestival och nu har den vernissage på Galleri Moment i Ängelholm lördagen 15 september klockan 11-14.
Sedan är utställningen öppen måndagar-torsdagar klockan 10-19, fredagar klockan 10-17 och lördagar klockan 10-14 till och med den 22 december.
Det är en ovanligt lång utställningsperiod på Galleri Moment.
Gå till toppen