Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Superproffs gör en konst av att vara amatörer

De gör något som de inte kan och det gör de med energi och glädje, medlemmarna i kollektivet Apparatjik.

Kollektivet Apparatjik, här representerat av Martin Terefe, Magne Furuholmen och Jonas Bjerre.Bild: Mikael Anjou
Tre fullblodsproffs medverkade vid pressvisningen av den närmaste utställningen på Pumphuset. Men det är inom musikområdet de är stjärnor.
Som bildkonstnärer befinner de sig på en resa där kreativiteten inte blir låst av tidigare kunskaper, erfarenheter eller vanor.
– Det blir ett friare skapande, säger Magne Furuholmen, gruppens underhållande talesperson.
Apparatjik är ett kollektiv med öppna dörrar; medskapande personer går ut och in. Det syns på konsten och på signaturerna.
Man är inte heller låst till en genre – förutom bildkonst skapar gruppen scenkonst, tonkonst, filmkonst och förmodligen mer.
Väggen i konsthallen har delvis tapetseras, bokstavligen. Där och på övriga väggytor hänger grafiska bilder, några unika och andra tryckta i serier. Några är gjorda i samarbete, bland annat med en amerikan med artistnamnet Foxito, som ofta arbetar med kollageteknik.
Temat är lite av varje, men Magne Furuholmen förklarar de håriga ansikten som träder fram på många av verken.
– Julia Pastrana var en kvinna som hade hår på hela kroppen. Hon var artist: sjöng och dansade, presenterad som ett mellanting av apa och orangutang.
Kvinnan föddes i Mexiko och dog i Moskva 1860. Minst en genetisk skada vanställde hennes utseende. Att resa runt och visa upp sig blev hennes liv – och död. Den balsamerade kroppen hamnade i Norge 1921, där den visades upp till 1970-talet. Nu är hon begravd i Mexiko.
Det är inte hennes ansikte på bilderna, men de påminner om hennes gripande öde.
– Hon är relevant i vår tid och en stark kvinnofigur som vi vill vill dra fram, säger Magne Furuholmen.
Fakta

Apparatjik i Borstahusen

Apparatjik är grundat av Guy Berryman från Coldplay, Magne Furuholmen från a-ha, Jonas Bjerre från Mew och Martin Terefe, Grammybelönad producent och kompositör.

Vernissage: lördag 15 september12–16, invigning 13 i närvaro av fyra av konstnärerna.

Utställningen pågår 15 september till 28 oktober.

Pumphuset Konsthall är öppen tisdag till fredag 12–17. Lördag, söndag 13–16.

Kollektivet Apparatjik arbetade med idén att vara helt främmande på jorden. Då behövdes sedlar och dem fick man skapa själv, enligt Magne Furuholmen.Bild: Mikael Anjou
Gå till toppen