Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Zimmander lämnar alla uppdrag

Omsorgsnämndens andre vice ordförande Alinda Zimmander (S) avsäger sig sina uppdrag efter kritik mot sitt parti för toppstyrning och tystnadskultur.

Alinda Zimmander (S) var en av kandidaterna till posten som oppositionsråd.Bild: Fredrik Johansson
Alinda Zimmander (S) satt tidigare i kommunstyrelsen och var kommunalrådskandidat 2014. Därefter har hon trappat ner sitt politiska engagemang allt eftersom.
Inför årets val blev hon dock nominerad till så väl kommunala som regionala listor. Men hon drog tillbaka sin kandidatur. Det motiverade hon med tystnadskultur och toppstyrning i partiet lokalt, vilket hon berättade om i en artikel här i Landskrona Posten.
Läs också Tung S-företrädare kritiserar partiet för toppstyrning
Läs också S-profiler avfärdar Zimmanders kritik
– Det var kanske lite naivt av mig, att tro att det skulle förändra något i Socialdemokraterna i Landskrona att gå ut med kritiken offentligt. Det gjorde det inte. Det var en kritik som man inte kunde ta till sig, säger Alinda Zimmander.
Erfarna S-profiler avfärdade kritiken om en styrande klick, bland annat menade Eva Örtegren (S) att personerna som leder partiet lokalt bytts ut de senaste åren.
Alinda Zimmander har dock suttit kvar som andre vice ordförande i omsorgsnämnden och i kommunfullmäktige. Även om hon säger att hon tidigt bestämde sig för att lämna även dessa poster.
– Jag ville inte ha någon svekdebatt i valrörelsen. Därför kände jag att jag väntar till valet är över, så att ingen kan säga att jag gjort detta för att skada partiet ytterligare.
Men det var just det hon fick höra — att hon skadat partiet genom att berätta i tidningsartikeln.
– Man letar efter anledningar till Socialdemokraternas dåliga valresultat. Jag känner i alla fall ingen skuld till det.
Så i måndags, dagen efter valet, lämnade hon in en uppsägning av samtliga uppdrag som förtroendevald i Landskrona, med omedelbar verkan.
– Det är en stor lättnad. Men jag ångrar inte att jag gick ut med kritiken, säger Alinda Zimmander.
Kommer vi att få se dig i något annat parti?
– Det kan jag inte uttala mig om idag. Jag tycker om hålla på med politik, men det är ju inte samma sak som att andra tycker jag är en bra politiker.
Gå till toppen