Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eric Persson: Hittarp kan säkra seriesegern: "Väldigt mycket känslor"

På söndag kan Hittarp bli klart för division 1. Tränaren Jimmi Kiander pratar om en speciell resa.
– Det har inte varit lätt, men jag har fått en enormt stor backning från tjejerna, säger han.

Hittarps damlag kan fira seriesegern redan på söndag.
På söndag tar Hittarp emot Halmstads BK i division 2 sydvästra Götaland. Med tre matcher kvar att spela leder Hittarp serien med 48 poäng, Halmstad parkerar på 39 poäng med en match mindre spelad.
Vinner Hittarp är avancemanget till division 1 klart. Blir det oavgjort är seriesegern i praktiken klar eftersom Helsingborgslaget har en till synes ointaglig målskillnad.
– Det är speciellt på alla sätt och vis, säger tränaren Jimmi Kiander. Jag har aldrig varit i den här situationen förr, för mig är det en unik situation.
När Jimmi Kiander tog över Hittarps damlag inför säsongen 2016 hade han tidigare bara varit ungdomsledare. Den säsongen blev Hittarp tokjumbo i division 1, de gjorde minst antal mål, släppte in flest och vann bara två matcher.
– Då började resan. För mig är det väldigt mycket känslor att stå här inför en seriefinal som gör att vi ska tillbaka igen. Vi har inte hymlat om målsättningen i år: vi ska vinna division 2, säger han.
Jimmi Kiander pratar om självinsikt och lärdomar. 2016 var en turbulent säsong, förutom degraderingen lämnade även flera missnöjda spelare.
– De kände sig inte välkomna och tyckte att jag var en dålig tränare. Det var mycket som inte fungerade, det handlade nog om mer än mig men jag var nog en stor faktor eftersom jag var huvudansvarig, säger han.
– Jag tar på mig det, jag lider fortfarande personligt av sviterna. Jag känner med de tjejerna. Du kan inte dra tillbaka klockan men du kan hantera den därefter och göra något av det som kommer. Det upplever jag att vi har gjort. Det har inte varit lätt, men jag har fått en enormt stor backning från tjejerna.
Hittarp har bara förlorat en seriematch i år.Bild: MATHILDA AHLBERG
Med sin ringa erfarenhet insåg Jimmi Kiander snabbt att han behövde en mer erfaren tränare vid sin sida. Inför fjolårssäsongen fick han sällskap av Mikael Wickander, som tidigare varit verksam inom herrfotbollen, och samtidigt byggde Kiander på sin egen kunskapsbank genom att klättra på Svenska Fotbollförbundets utbildningsstege.
Dessutom fick han in den mentale coachen Johan Bertlett till Hittarps verksamhet.
– Han är professor i psykologi vid Lunds universitet och driver ett eget bolag. Han jobbar med företagsledare, HR och så vidare. Han sätter kommunikation, tydlighet, roller, ansvar, karaktär... Jag kände direkt att jag ville ha honom hos oss. I dag är han en del av vår ledarstab, säger Jimmi Kiander och fortsätter:
– Jag tror att det har gjort att vi har kommit dit vi är i dag. Det här är inte ett gäng tjejer som hade gått in i vilket division 1- eller elitettanlag som helst, det här är ett hårt slitgäng som har lagt många timmar utanför träningen för att bli en bra grupp och bra människor.
Till söndagens match saknas skadade målvakten Josefin Månsson och i somras lämnade Marielle Karlsson för att studera i USA och Josefine Wiksell för att jobba i Stockholm.
Offensive mittfältaren Isabel Aguilar, som leder skytteligan med sina 25 mål, är för närvarande i Kroatien där hon EM-kvalar med Sveriges futsallandslag.
Men tanken är att hon ska spela på söndag.
– Hon landar klockan 11.20 på Kastrup, vi ser till att hon hämtas i ilfart. Vi får säkert en sliten "Isa", med all respekt, men jag hoppas att hon är tillräckligt alert för att spela andra halvlek. Det är en fantastisk spelare, jag är enormt glad över att ha en sådan spelare i laget. Hon har gett oss mycket, säger Jimmi Kiander och tillägger:
– Men jag är ändå inte bekymrad, jag vet att det finns tjejer som kommer överraska på söndag.
Gå till toppen