Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På förslag – dyrare kulturkort och högre entrépris till Dunkers och Fredriksdal

Det kan bli dyrare att gå på museum och kulturhus i Helsingborg. Ett förslag om höjda entréavgifter ligger på kulturpolitikernas bord. Men alla partier har inte bestämt hur de ska ställa sig till förslaget, som även omfattar Kulturkortet.

Idag kostar det 70 kronor att komma in på Fredriksdals museer och trädgårdar. Samma summa gäller för att se utställningar på Dunkers kulturhus. Nästa år kan entréavgiften bli 100 kronor, en höjning med drygt 40 procent.
Fredriksdals museer och trädgårdar är ett populärt besöksmål. Nu finns ett förslag om att höja entrépriset från 70 till 100 kronor.Bild: Sven-Erik Svensson
Kulturkortet föreslås öka i pris från 395 till 445 kronor, en höjning med närmare 13 procent. Studenter betalar även fortsättningsvis 250 kronor medan pensionärerna får en ökning från 250 till 295. Det blir också en höjning av entréavgiften till Kärnan från 50 till 60 kronor.
Varför vill ni höja avgifterna?
– Entréavgifterna har varit desamma i nästan tio år samtidigt som alla kostnader har gått upp. Det är fortfarande väldigt prisvärda erbjudanden, speciellt gäller det Kulturkortet. Högre intäkter ger möjlighet att satsa på mer kultur och aktiviteter för barn, som vi vill göra, säger Kristian Anderson (M), ordförande i kulturnämnden.
Anslagen till kulturnämnden räknas inte upp i samma takt som inflationen. Det är ett politiskt beslut för att spara pengar, vilket gör att andelen som finansieras av skatteintäkter minskar och förväntas fortsätta göra så.
Många kulturintresserade helsingborgare skaffar Kulturkortet, som bland annat ger fri entré till Fredriksdal, Dunkers, Sofiero, Kärnan och Helsingborgs idrottsmuseum. För närvarande rör det sig om drygt 10 000.
– Våra institutioner är främst skapade för helsingborgarna, men vi välkomnar naturligtvis besökare utifrån och de löser i första hand entrébiljett och vi tycker det är rimligt att de priserna får en större procentuell höjning.
– Entrépriserna har varit detsamma i nästan tio år samtidigt som kostnaderna ökat, säger Kristian Anderson (M), ordförande i kulturnämnden.Bild: Moa Dahlin
Kristian Anderson medger att ett ökat biljettpris innebär en risk, det kan bli färre besökare.
– Men vi har gjort en avvägning och finner att förslaget är rimligt.
Förslaget ska upp på kulturnämndens bord kommande torsdag och utgången där är inte given.
– Generellt sätt kan jag säga att vi inte tycker att det är bra med höjda avgifter, det kommer inte att öka jämlikheten i Helsingborg, säger Björn Tufvesson Alm (S), vice ordförande i kulturnämnden.
Partigruppen har inte tagit ställning i sakfrågan, utan vill göra det i arbetet med budgeten för kommande verksamhetsår. Det kan bli så att Socialdemokraterna inte deltar i beslutet om avgifter kommande vecka.
Moderaterna besätter för närvarande tre av elva poster i kulturnämnden, Socialdemokraterna fyra och Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet samt Sverigedemokraterna varsin.
Liberalerna ställer sig bakom förslaget – även om ledamoten Per Johansson gärna sett att det inte blev någon höjning av priset på Kulturkortet för pensionärer – Kristdemokraterna lutar åt att säga ja, Miljöpartiet har ännu inte tagit ställning och Sverigedemokraterna ger besked först på mötet.
Sofiero är ett annat populärt besöksmål, som ligger under Helsingborg Scen & Arena AB och inte kulturnämnden. Här finns inga planer att öka ordinarie entréavgift på 120 kronor under 2019. Dock slopar man rabatten på för- och eftersäsong och har samma pris hela året.
Gå till toppen