Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Alla skolmatriklar görs sökbara i en databas

Nu kan vi få veta var våra förfäder studerade och hitta nya uppgifter i jakten på rötterna.

Ulf Berggren och Hans Hanner har påbörjat ett omfattande projekt med skolmatriklar från ett 50-tal högre allmänna läroverk.Bild: Roland Classon
Hans Hanner och Ulf Berggren har bestämt sig: de ska göra alla Sveriges skolmatriklar sökbara i en databas.
– Det har funnits ett 50-tal högre allmänna läroverk. Det är dem vi nu ska fotografera av på olika arkiv och därefter indexera. Grundtanken är att skapa ett generalregister. Det är mycket spännande, säger Hans Hanner.
Projektet görs i regi av Genealogiska Föreningen (en riksförening för släktforskning sedan 1933), som har sina lokaler i Solna.
Först ut blir Linköping. Därefter fotograferas matriklarna i snabb takt.
– En del gymnasieskolor finns också med i projektet. Vi har redan testregistrerat, säger Hans Hanner.
Många kommer garanterat att få nytta av de sökbara matriklarna.
– Det kan ju annars vara mycket svårt att hitta var förfadern gått i skola. Nu får vi namn, faderns yrke, titel och vi får veta var personerna kom ifrån, säger Ulf Berggren.
Till vänster: så här ser titelsidan ut för Växjö högre allmänna läroverk med elevmatriklarna för åren 1651–1751. Till höger: ett exempel matriklar över intagna elever åren 1651–1751 för Växjö högre allmänna läroverk.Bild: GENEALOGISKA FÖRENINGEN
I skolmatriklarna finns det även antecknat tidpunkt för elevens in- och utskrivning i läroanstalten och i en del fall noteringar om fortsatta studier eller annan verksamhet.
Projektet om skolmatriklar spänner över omkring 300 år, från tidigt 1600-tal till 1900.
– De äldsta matriklarna är på latin, men sedan blir de lättare att tolka och registrera. Det är viktigt att ta de tidigaste matriklarna först, säger Ulf Berggren.
Skolmatriklarna kan förhoppningsvis lösa många olösta släktforskningsgåtor.
– Totalt tar det kanske mellan fem och tio år innan det är klart, men det blir en databas som växer, säger Hans Hanner.
En sporre på vägen när Ulf Berggren och Hans Hanner funderade på att starta detta omfattande projekt var bland annat ett blogginlägg av Markus Gunshaga, Helsingborg, som tog upp ämnet på Släktforskarförbundets hemsida Rötter för några år sedan:
”De gamla skolmatriklarna ruvar på många intressanta uppgifter, både genealogiska och biografiska, men man får nog säga att de hittills har visats föga intresse och är därför ganska svåröverskådliga. Det bästa hade varit om vi släktforskare med gemensamma krafter kunde förenkla tillgången till detta intressanta och värdefulla källmaterial – kanske i form av ett generalregister?”
Sagt och gjort: nu är det alltså på gång, tack vare Ulf Berggren och Hans Hanner.
Markus Gunshaga, som tog studenten på Nicolaiskolan i Helsingborg, skriver även i sitt blogginlägg:
”Länge trodde jag att jag var släktens förste elev på skolan – tills jag plöjde igenom den äldsta bevarade skolmatrikeln och hittade min anfader Anders Dahlman (1731–1813), som hade inlett sina studier vårterminen 1748. Han blev sedermera klockare i Barsebäck på rekommendation av fältmarskalken Gustaf David Hamilton.”
Hans Hanner är legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut. Han är även en hängiven släktforskare. Inom Genealogiska Föreningen är han ansvarig för projektet Inrikes pass där ambitionen bland annat är att bygga upp ett sökbart namnregister från gångna tiders administration av våra pass för åren 1812–1860.
Ulf Berggren är släktforskare, journalist och författare. Han började släktforska när han var 16 år, startade 1994 föreningen för Smedsläktforskning och är bland annat författare till Släktforskarförbundets handböcker ”Smedforska!” och ”Vad står det?”
Fakta

Genealogiska föreningen

Genealogiska föreningen (GF) har Sveriges största samlade släktforskarbibliotek, ett stort arkiv med privata samlingar och ett imponerande klipparkiv. Här finns även ett stort antal databaser och digitala arkiv.

GF har Sveriges största genealogiska samling med mängder av genealogisk, personhistorisk och lokalhistorisk litteratur, stora samlingar av icke tryckta släktutredningar samt tidningsklipp med familjenotiser.

Föreningens ordförande är Thomas Fürth, Stockholm.

GF:s lokaler finns på Anderstorpsvägen 16, Solna, där även Sveriges släktforskarförbund har sitt kansli.

Genealogiska Föreningen

Gå till toppen