Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Min mening: Gå ur Hyresgästföreningen!

Hur kan Hyresgästföreningen vara en samarbetspartner till Landskronahem, undrar insändarskribenten.

När jag vände mig till Landskronahem om hur Hyresgästföreningen, HGF, värvar medlemmar fick jag ett märkligt svar. Så märkligt att jag tog kontakt med en framstående journalist. Hen svarade:
”...Ditt exempel illustrerar hur det ser ut i Sverige, med vilken tyngd och självklarhet Hyresgästföreningen agerar. Till och med regeringen betraktar HGF som en oundgänglig ”part” på bostadsmarknaden, och därför medverkar HGF i alla steg i Hyres-Sverige; från utredningar till förslag och beslut...”
Då började läsa mig in på området. Några axplock: Marknadshyror förespråkas av så gott som av alla ekonomiska experter med professor emeritus Assar Lindbeck, ekonomiska institutionen Stockholms universitet, i spetsen. Han har han gjort utredningar och skrivit böcker om detta allt sedan 1963!
En statlig utredning (SOU 2014:88) framhåller Tyskland som ledstjärna där de flesta hyr sin bostad, ofta i små hyreshus som ägs av privatpersoner.
En tickande bomb säger John Hassler, ordförande i Finanspolitiska rådet i en TT-intervju (juni 2016) om bostadspolitiken, speciellt med tanke på integrationen av invandrare.
Ingen av experterna förordar hyror som är oreglerade. Däremot ställs krav på en omreglering och en blocköverskridande överenskommelse om den framtida bostadspolitiken i stort. Det handlar då om flyttskatter, ränteavdrag, byggregler och hyresreglering. Assar Lindbeck förordar bl.a. ett större utrymme för marknadshyror men samtidigt ett riktat stöd, typ bostadsersättning, till dem med sämre ekonomi. Detta system skulle blir betydligt billigare för stat och kommun än generella stöd till byggföretag. Medel frigörs för ökad trygghet.
Frågan är alltså mycket mera komplex än den som Stefan Olsson (SD) och Rasmus Korsvall (HGF) låter påskina i sina debattinlägg. SR-podden i P1 ”Kampen om hyrorna” ger en insiktsfull inblick i denna komplexa fråga.
När försäljare ringer på min dörr brukar jag skicka ett mail till Landskronahem för att vi ska slippa flera besök i fastigheten. Landskronahems policy är nämligen att inte tillåta dörrförsäljare. Några undantag har det aldrig talats om. Då HGF ringde på för att kränga medlemskap fick jag veta av Landskronahem att HGF är en samarbetspartner. Så till den milda grad att vårt nyckelsystem (taggar) lämnas ut för HGF:s medlemsvärvning. En rundringning visade att alla kommunala bostadsföretag i Sverige troligen gör det samma.
Landskronahems hemsida redovisar bolaget samarbetspartners, BoIS, Karnevalen o s v men HGF förtigs. Hur kan HGF vara en samarbetspartner och samtidigt motpart vid hyresförhandlingar? I andra sammanhang skulle detta stavas korruption eller jäv.
Jag har varit en nöjd hyresgäst hos Landskronahem i 16 år utan att vara med i HGF. Härigenom har jag sparat ca 15 000 kr. Även du kan bidra till en bättre bostadspolitik och samtidigt spara pengar! Gå ur hyresgästföreningen!
Örjan Kärrsgård
Läs också Min mening: Hyresgästföreningen sprider lögner
Läs också Min mening: Så här sa SD om marknadshyror
Läs också Min mening: SD vill inte införa marknadshyror
Läs också Min mening: Starka ord, Stefan Olsson
Gå till toppen