Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

"Musikhjälpen" 2018 ska hjälpa människor med funktionsnedsättning

Människor med funktionsnedsättning. Den mycket stora gruppen, inte minst barnen, sätts i fokus för årets ”Musikhjälpen”-insamling i Lund.
Temat blir ”Alla har rätt att funka olika”.

Så här såg det ut under "Musikhjälpen" 2017 i Umeå.Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
– Vi vill uppmärksamma undanskymda mänskliga katastrofer, säger Anna Johannessen, huvudproducent för ”Musikhjälpen”.
Radiohjälpens styrelse väljer varje år i samarbete med gruppen bakom ”Musikhjälpen” ut vilken grupp insamlingen ska gå till, utifrån FN:s Agenda 2030.
– Detta är en extra undanskymd katastrof, säger Anna Johannessen.
Dels saknas det kunskap och statistik, speciellt i låg- och medelinkomstländer, om funktionsnedsättningar. Dels göms barn med funktionsnedsättning ofta undan rent konkret, skolan och olika hjälpsystem ser dem inte.
En miljard människor i världen sägs leva med funktionsnedsättning, majoriteten av dem i länder där många ofta fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs.
Upplägget för Sveriges radios och Sveriges televisions ”Musikhjälpen” liknar tidigare års. Eventuella nyheter vill Anna Johannessen inte avslöja ännu.
Man ska nu använda samma tolv gånger åtta meter stora sändningsbur som förra året. Där kommer tre programledare, hemliga fram till i november, att vistas nonstop den 10-16 december. En bakre del av buren är privat och rymmer bland annat sovplatser.
– Det brukar bli programledare som har nära till musik och någon som känns igen från P3, säger Anna Johannessen.
Genom stora glasrutor och på en storbildsskärm kommer folk på Stortorget att kunna följa dygnet runt-direktsändningen i P3 och SVT Play. Buren placeras nästa Stadshallen, så långt söderut som möjligt, med rutorna mot norr.
– Det är för att vi ska få största möjliga yta för publiken på torget. Burens bas är också upphöjd ungefär 50 centimeter. Torget har ju en nedförsbacke och vi sätter också upp en storskärm säger Pär Nordahl, projektledare på SVT.
Stora artistbesök i buren brukar dra tusentals åhörare, som alltså ska kunna se bra även om de blir många.
Pär Nordahl berättar att han haft en dialog med Lunds kommun i några år. Skälet till att ”Musikhjälpen” just i år hamnar här är att Stadshallen ska renoveras och att hundratalet personer i redaktionen för ”Musikhjälpen” kan sitta och arbeta inne i Stadshallen. Det handlar bland annat om medarbetare som sköter sociala medier, insamling och auktioner.
– Annars brukar vi behöva bygga upp en backstage-by på torget där vi är, men det behövs inte nu, säger Pär Nordahl.
Först en vecka före sändning kommer "Musikhjälpen" att märkas på allvar på Stortorget, då börjar man montera upp buren och övriga installationer som "Musikhjälpen" kräver.
Anna Johannessen är huvudproducent för "Musikhjälpen".Bild: Privat
– Gensvaret från värdstaden brukar bli enormt stort och det hoppas vi på nu också, säger Anna Johannessen.
Hon berättar att man förra året räknade till drygt en halv miljon engagemang, det vill säga människor som gjorde något, från att önska en låt i sändning eller skänka en gåva till insamlingen till att skapa en stor välgörenhetssatsning.
Den insamlade summan har också ökat i stora skutt år från år. 2015 drog man in 31 miljoner kronor, 2016 49 miljoner och 2017 74 miljoner.
Gå till toppen