Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tragisk dödsolycka på Ugglebadet i Perstorp

Simhallen Ugglebadet saknar hjärtstartare. Men enligt både ansvariga på simhallen och räddningstjänsten hade det inte spelat någon roll för den tragiska utgången av helgens sjukdomsfall, som slutade med att en person avled.

Ugglebadet kommer troligen att få en defibrillator i samband med invigningen av idrottsanläggningen Ugglehallen, som byggs ihop med badet. Men det är först om några veckor.Bild: Niklas Gustavsson
På lördagseftermiddagen insjuknade en man i 30-årsåldern under ett simpass på Ugglebadet i Perstorp. Trots insatser från både privatpersoner, badpersonal och räddningstjänst med hjärtstartare gick mannens liv inte att rädda.
Efter olyckan har det framkommit att badet saknar en egen hjärtstartare. En sådan kommer att finnas när nya idrottsanläggningen Ugglehallen invigs om några veckor. Eftersom byggnaderna blir sammanbyggda ska en utrustning kunna användas till båda, säger badchef Arne Eliasson.
– Den kommer förmodligen sitta där alla kan se den, och där den är lätt att komma åt.
Ugglebadet har det senaste året uppdaterats med kameror som filmar motionsbassängen, längst bort från ingången. Bilderna visas på en skärm i kiosken där personal i realtid kan följa vad som händer i hela hallen. Dessutom har larmknappar installerats längs väggarna. De senare användes inte i det här fallet.
– Vi var tre som jobbade den dagen. På skärmen kunde en av oss se att det blev uppståndelse, och sedan även höra att någon skrek på hjälp, säger Arne Eliasson.
Två privatpersoner och utbildad badpersonal hjälptes åt med räddningsinsatsen och man inledde manuell hjärt- och lungräddning, HLR, tills räddningstjänsten anlände efter 7-8 minuter. Då levde mannen fortfarande.
Räddningschef Leif Hylander säger att det inte är klarlagt att en defibrillator – hjärtstartare – i badhuset hade haft någon betydelse i det här fallet.
– En hjärtstartare är jättebra, men den fungerar bara om du har ett flimmer. Det absolut viktigaste är att folk kan utföra manuell HLR och göra luftvägarna fria. Det är grunden.
Han menar att alla medverkande på badet skötte sig exemplariskt.
– Förutsättningarna var egentligen de allra bästa, men det gick inte bra den här gången, säger han.
Enligt Arne Eliasson är händelsen det enda dödsfall som inträffat på inomhusbadet. Mindre allvarliga olyckor är däremot vanligare, som mindre drunkningstillbud och halkolyckor.
– Det här var en ung, vältränad människa. Det hela är mycket tragiskt.
Artikeln har uppdaterats och förtydligats.
Gå till toppen