Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Danska böter för penningtvätt åttafaldigas

Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov presenterar uppgörelsen om skärpta regler för penningtvätt omgiven av representanter för andra partier.Bild: Nils Meilvang/Scanpix Ritzau/TT
I spåren av skandalen kring Danske Banks penningtvätthärva i Estland har danska politiker kommit överens om att kraftig höja böterna för penningtvätt. Det finns nu en majoritet i folketinget för att böterna som kan utdömas för de största bankerna ska kunna bli åtta gånger högre än i dag, säger näringsminister Rasmus Jarlov (Det Konservative Folkeparti).
– Därmed får Danmark förmodligen den högsta bötesnivån i Europa, säger Jarlov.
I framtiden kommer en bank som har tjänat 1,5 miljarder danska kronor på penningtvätt att få betala mellan 24 och 30 miljarder i böter, mot runt 3 miljarder i dag.
De nya bötesbeloppen drabbar dock inte Danske Bank, eftersom lagändringen inte blir retroaktiv.
En annan del i uppgörelsen är att 500-eurosedeln inte ska få användas i Danmark, eftersom den ofta kopplas till ekobrott.
Bakom uppgörelsen står regeringspartierna samt Dansk Folkeparti, Radikale, Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti.
Gå till toppen