Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Kulturprofilen inför rätta. Som det ska vara.

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Jean-Claude Arnault, mannen som har kallats Kulturprofilen, står nu till slut inför rätta i Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller två misstänkta våldtäkter mot samma kvinna i Arnaults övernattningslägenhet på Gärdet i Stockholm. Den första händelsen ska ha ägt rum för sju år sedan.
Det var i slutet av november förra året som Matilda Gustavsson, journalist på Dagens Nyheter, avslöjade att 18 kvinnor sade sig ha utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av en central person i svenskt kulturliv. Central var ordet, för mannen ifråga visade sig heta Jean-Claude Arnault och vara gift med Katarina Frostensson, ledamot av Svenska Akademien. Så var den boll i rullning som skulle leda till såväl att akademiledamöter avgick som uteblivet litteraturpris och en genom allt kvardröjande undran:
Varför reagerade ingen tidigare? Varför sade ingen något? Hur många visste?
Den frågan sätter också fingret på ett av de stora problemen med #metoo-rörelsen.
I grunden har den rörelse som startade under hösten 2017 varit både bra och välbehövlig. Sexuella övergrepp och maktmissbruk måste fram i ljuset, och många är de män – i Sverige och utomlands – som under året rättmätigt har tvingats bekänna färg och lämna sina positioner. Men den har också fått andra konsekvenser, och den mest skadliga har varit tvärtomförhållandet vad gäller oskuldspresumtionen.
Var och en ska anses oskyldig tills motsatsen bevisats. Det är den princip som vårt rättssamhälle vilar på. För många blev nu bevisbördan den omvända.
I början av september berättade operasångerskan Anne Sofie von Otter i Sveriges Radios Söndagsintervjun om sin man Benny Fredrikssons depression och efterföljande självmord. von Otters uppfattning var att självmordet följde på att Fredriksson, till december förra året vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, i ett antal artiklar i Aftonbladet anklagades för ha styrt verksamheten "med skräck och fruktan", att han tvingat en medarbetare till abort och att han verbalt och fysiskt trakasserat underlydande.
Hur bemöter man något sådant? Och fanns det grund för anklagelserna? Frågorna har varit många, och befogade. Så ligger nu också publiceringen för granskning hos Pressombudsmannen.
Det andra problemet med #metoo är paradoxen i att vilja avslöja övergrepp men inte ha möjlighet att utkräva något ansvar. I många av de fall som uppdagats det senaste året ligger de eventuella händelserna långt bak i tiden. Ibland har de till och med hunnit preskriberas. Missförhållanden och sexuella övergrepp har sällan anmälts till polisen i samband med själva händelsen utan i bästa fall hanterats internt, i sämsta fall inte alls. Och åren har gått.
Ett färskt exempel på detta är de anklagelser om sexuella övergrepp som nu riktats mot USA:s president Donald Trumps kandidat till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh – ett övergrepp som ska ha skett för 36 år sedan men som först nu kommit upp till ytan.
Konsekvensen blir att samma tystnadskultur som har lett till att vissa män har kunnat fortsätta agera oacceptabelt, och i vissa fall brottsligt, gör att det är svårt att gå till botten med vad som faktiskt har hänt. I det vakuumet kan alla misstänkas, ingen rentvås och ingen rättvisa kommer någonsin att skipas.
I Stockholms tingsrätt kommer nu Jean-Claude Arnault under några dagar att presenteras med åklagarens bevisning. Räcker den? Det vet vi ännu inte. Men det är synnerligen välkommet att prövningen sker. Ingen rök utan eld, eller skyldig tills motsatsen bevisats, är inte en framkomlig väg för den som vill se mindre av tystnadskultur och mer av verklig rättsskipning. Det gäller för både offren och den som anklagats.
Gå till toppen