Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvidinge camping föreslås läggas ner

Campingplatsen intill Kvidingebadet öppnade aldrig i år. Nu föreslår kultur- och fritidsnämnden att den läggs ner.

Kvidinge camping har hållits stängd hela säsongen på grund av arbetsmiljöproblem.
Beslutet togs efter en riskbedömning i början av juni tillsammans med huvudskyddsombud och arbetsledning. Där konstaterade man allvarliga arbetsmiljörisker kopplade till händelser de senaste sommarsäsongerna. Det ska, enligt förvaltningen, handlat om både hot och trakasserier från gäster, smitningar och sanitära olägenheter.
– Det var en incident redan innan man hade öppnat badet med personer som tog sig in, säger Jonny Norrby som är ny kultur- och fritidschef i Åstorp.
Läs också Dålig arbetsmiljö håller Kvidinge camping stängt för säsongen
Dessutom har miljökontoret i Åstorp övervägt ett föreläggande mot campingen på grund av brister i våtutrymmen och mögel i matutrymmen. Efter en inspektion ställdes krav på bland annat nya städrutiner och analyser av legionellabakterier.
En lista med vad som skulle krävas för att öppna igen omfattar bland annat dygnet-runt-bemanning, ett nytt inpasseringssystem med bommar och renovering av serviceutrymmen. En översiktlig kalkyl över kostnaderna landar på en halv miljon i investeringar och utökad driftsram med cirka 240 000 kronor.
De resurserna anser inte kultur- och fritidsnämndens ordförande Gun Friberg (S) att det är befogat att lägga på campingen.
– Vi är ganska eniga om att det här ger inte Åstorps kommuns invånare särskilt mycket. Vi skulle hellre kanske vidareutveckla badet istället, säger hon.
Beslutet att föreslå en avveckling togs av nämnden i början av september. Bara en ledamot i nämnden, Tore Håkansson (S), var av en annan mening och reserverade sig mot beslutet.
Läs också Öppet möte i Kvidinge om området kring badet
Campingen öppnades intill badet i Kvidinge 1984 efter beslut i kommunfullmäktige, med hjälp av ett statligt bidrag. Därför krävs ett nytt fullmäktigebeslut för att lägga ner det. Kultur- och fritidsnämnden skickar därför frågan vidare till kommunstyrelsen.
– Vill de behålla den så får man i så fall skjuta till extra pengar, men vi förordar en avveckling, säger Gun Friberg.
Läs också Kvidinge campings framtid i vågskålen
Kvidinge sockens hembygdsförening har tidigare protesterat mot att kultur- och fritidsförvaltningen under våren arbetat med förslag på vad man skulle kunna göra på ytan istället för en camping.
– När vi får ett beslut får vi titta på vad vi ska kunna göra på ytan istället. Men vi tar ett steg i taget, säger kultur- och fritidschef Jonny Norrby.
Gå till toppen