Annons

Annons

Annons

Åstorp

Maria Gottchalk fick flest personkryss i Åstorp

Över hälften av SD-väljarnas dryga 1 000 personröster lades på förstanamnet Maria Gottschalk. Ingen annan politiker i kommunen fick lika många röster.

Text

Maria Gottschalk Sverigedemokraterna i Åstorp.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Åstorpsbornas röster i kommunvalet är nu räknade av länsstyrelsen. Jämfört med det preliminära resultatet på valnatten är det inga större skillnader i röstfördelningen. Det som dock är synligt först nu är personrösterna.

Totalt i Åstorp har 2 980 personer valt att kryssa för en särskild kandidat i kommunvalet. Mest kryssningsbenägna är Sverigedemokraternas väljare som totalt står för 1 095 av kryssen. Socialdemokraternas väljare stod för 833 personkryss och av Moderaternas väljare har 588 personer valt specifika kandidater.

Annons

Annons

Fakta

Personröster i Åstorp

Så många av partiernas väljare kryssade en särskild kandidat (andel av det totala antalet röster inom parentes):

M: 588 (36,7 procent)

C: 145 (26,9 procent)

L: 141 (32,1 procent)

KD: 71 (25 procent)

S: 833 (29,2 procent)

V: 73 (29,4 procent)

MP: 34 (23,4 procent)

SD: 1095 (39,6 procent)

Sett till antalet röster är det SD:s förstanamn Maria Gottschalk som blir mest kryssad i hela kommunen med sina 538 röster. Närmst efter henne kommer Ronny Sandberg (S) som kryssats 181 gånger och därefter Wiveca Andreasson (M) med 113 kryss.

I flera av Åstorpspartierna har andra kandidater än partiets egna förstanamn fått flest personröster. Men bara inom Moderaterna gör personkryssen skillnad. Där har Wiveca Andreasson gått om partiets egna förstanamn Pontus Pålsson (M) och tar på det viset första mandatet. Eftersom partiet beräknas få sex mandat i kommunfullmäktige kommer dock båda kandidaterna få en plats där.

– Det känns väldigt omtumlande. Jag är otroligt stolt och otroligt tacksam för de medborgare som kryssat mig, för det är nog inte bara mina vänner, säger Wiveca Andreasson.

Hon började engagera sig i Åstorpspolitiken förra sommaren och det blir första gången hon tar en plats i kommunfullmäktige.

Annons

– Jag har varit där och lyssnat tidigare men det här blir ju något annat. Jag kommer driva frågorna utifrån Åstorps bästa och jag hoppas på en positiv dialog, säger hon.

Annons

Tidningen har sökt Maria Gottschalk för en kommentar men inte fått något svar.

Fakta

Här är de fem kandidater som fått flest personröster

Maria Gottschalk (SD): 538 röster.

Ronny Sandberg (S): 181 röster.

Peter Lindberg (SD): 151 röster.

Bitten Mårtensson (S): 122 röster.

Wiveca Andreasson (M): 113 röster.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan