Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Bollen ligger hos Perstorps framtid”

Ska Perstorps framtid gå åt höger eller vänster, eller i opposition? Efter en rysare i rösträkningen efter valet till kommunfullmäktige finns alla möjligheter kvar.

Grafik: hd.se
Bo Dahlqvist, Perstorps framtid, har gått in ofta på valmyndighetens hemsida de senaste dygnen. Efter partiets valframgång stod det och vägde mellan 10 och 11 mandat. Det skulle visa sig att länsstyrelsens omräkning av kommunvalet gjorde skillnad och partiet fick nöja sig med ett ytterligare mandat i fullmäktige.
– Vi är ändå nöjda med att vi går framåt, det är tredje valet nu och vi går från nio till tio. Det är vi väldigt glada för, säger Bo Dahlqvist (PF).
Partiet blir nu kommunens största med nästan 30 procent av rösterna. Samtidigt blev Socialdemokraternas tapp mindre än väntat, de såg länge ut att förlora två mandat men i slutändan blev det ett.
Bo Dahlqvist (PF) ser flera alternativ till nytt styre i Perstorp.Bild: Perstorps kommun
– Jag är inte nöjd med att vi backar, men tittar vi på utvecklingen i resten av Sverige och Skåne, så får vi vara glada, säger kommunalrådet Ronny Nilsson (S).
Även Miljöpartiet följde rikstrenden och backade, men hamnade strax över den nya tvåprocentspärren och behåller sitt enda mandat. Vänsterpartiet, som gav upp redan i förväg, åkte ut och Liberalerna lyckades inte ta sig in.
Det enda mandatet som i slutändan tillföll S gör skillnad, eftersom det öppnar för ett fortsatt majoritetsstyre tillsammans med alliansen, så länge miljöpartiet är med. Men Ronny Nilsson ser fler möjligheter. Perstorps framtid och Socialdemokraterna har redan träffats en gång för samtal, innan slutresultatet var klart.
– Vi har givetvis haft en diskussion, men i det här valet är PF största parti så det är de som har bollen lite grann. Det återstår mycket diskussioner, säger han.
Ronny Nilsson (S) har ambitionen att fortsätta som kommunalråd i Perstorp – hur det går får förhandlingarna utvisa.Bild: Niklas Gustavsson
Bo Dahlqvist vill inte föregå förhandlingarna, men ser också flera alternativ.
– Man kan titta antingen på S, eller på M,C , KD och MP. Det är så man kan få majoritet, säger han.
Sverigedemokraterna gick fram ett mandat, men gjorde inte samma valframgång som i grannkommunerna.
– Om inte vi hade funnits så tror jag att de hade fått mer röster, säger Bo Dahlqvist (PF).
Fakta

De 5 mest kryssade i Perstorp

Kandidater som fick flest personröster i kommunvalet:

Ronny Nilsson (S): 93

Torgny Lindau (PF): 78

Lars Ottosson (PF): 59

Pia Galia (SD): 56

Förra gången tog det lång tid innan man hittade en lösning för styret, hur känns det i år?
– Jag tror det är lika svårt nu, det är min uppfattning.
Personrösterna gjorde ingen skillnad den här gången eftersom de som uppfyller kraven på att bli personvalda till fullmäktige redan stod överst på sina listor.
Flitigast på att personrösta var Miljöpartiets väljare, där över 41 procent valde att kryssa sin favorit. Flest personröster i valet fick Ronny Nilsson (S).
– Det känns positivt att det finns ett starkt stöd för mig hos socialdemokratiska väljare, jag var ju ganska ny i sammanhanget för fyra år sedan.
Valdeltagandet på orten låg kvar på ungefär samma låga nivå som vid förra valet, 76,6 procent.
Gå till toppen