Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

De får medalj av Riksarkivet

Elisabeth Thorsell, Karin Bojs och Johan Hirschfeldt prisas.

Släktforskarexperten Elisabeth Thorsell, DNA-experten Karin Bojs och förre hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt tilldelas Hans Järtas medalj för år 2018.Bild: Privat, Fredrik Sandberg och Bertil Ericson/TT
Släktforskarexperten Elisabeth Thorsell, Järfälla, är en av tre personer som tilldelas Hans Järtas medalj för år 2018.
– Jag är både glad och förvånad. Det här var oväntat för mig, säger Elisabeth Thorsell, som varit aktiv inom släktforskarrörelsen i mer än 40 år.
Elisabeth Thorsell (f 1945) har bland annat varit sekreterare i Sveriges släktforskarförbund i tio år (1986–1996). Hon var även redaktör för släktforskarförbundets tidskrift Släkthistoriskt Forum under åren 1992–2001. Det har även blivit ett större antal artiklar i olika publikationer. Dessutom har hon gett ut ett flertal böcker i ämnet släktforskning.
Elisabeth Thorsell är sedan 2004 redaktör för kvartalstidskriften Swedish American Genealogist. Som professionell genealog har hon sedan 1978 arbetat med släktforskning på uppdrag av främst amerikanare med svenskanknytning.
– Men jag kan tyvärr inte vara med vid prisceremonin i Uppsala den 14 november. Då är jag på resa i USA. Det är 50 svenskamerikaner som har en workshop i Salt Lake City med Swedish American Genealogist, ett arrangemang som vi haft sedan 1991. Jag får ta emot priset en vecka senare, säger Elisabeth.
Motiveringen som Elisabeth Thorsell erhållit från Riksarkivet via brev lyder: ”Elisabeth Thorsell har som förgrundsgestalt inom släktforskarrörelsen haft stor betydelse för att främja användningen av de arkiv som bevaras av Riksarkivet, särskilt det kyrkliga folkbokföringsmaterialet”.
Medaljen, som inrättades av Riksarkivet 1995, ska enligt statuterna tilldelas ”en person, i första hand utanför den statliga arkivorganisationen, som har gjort väsentliga insatser för att främja arkivverksamheten i riket.” Utmärkelsen har sedan instiftandet delats ut tolv gånger. Bland annat fick radioprogrammet Släktband (Gunilla Nordlund och Elisabeth Renström) medaljen 2011.
Riksarkivet firar i år sin 400-åriga tillvaro. Förutom Elisabeth Thorsell prisas i år även DNA-experten Karin Bojs och förre hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt.
Hans Järta (1774–1847) var politiker, ämbetsman, skriftställare och ledamot av Svenska Akademien. Han var chef för Riksarkivet 1837–1844.
Gå till toppen