Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Nervgiftsryssar" kopplas till spiontjänst

De båda män som Storbritannien pekar ut för nervgiftattacken i Salisbury är agenter i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, rapporterar den ansedda undersökande journalistgruppen Bellingcat.

De misstänkta ryska agenterna "Ruslan Bosjirov" (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella propagandakanalen RT. Arkivbild.Bild: RT via AP/TT
"Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov”, som de påstås heta, pekades den 5 september ut av brittiska åklagare för nervgiftattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.
Genom bland annat en analys av de misstänkta torpedernas läckta passakter knyter Bellingcat dem till GRU. I båda finns hemligstämplar, som säger att information inte får efterforskas. I anslutning till stämplar i båda akterna finns samma kryptiska uppsättning siffror. Dessa, visar Bellingcat, är identiska med ett telefonnummer till den adress där GRU har sitt huvudkontor i Moskva.
De utpekade agenternas pass är utfärdade 2016 av något som kallas enhet 777001. Den används endast för pass till högt uppsatta myndighetspersoner och agenter, enligt uppgift till Bellingcat. Deras pass har bara tre löpnummer efter varandra. Ett tredje pass, som tillhör en tidigare utpekad spion, har bara 26 löpnummer ifrån Petrovs och ingår alltså i samma begränsade serie.
De undersökande journalisterna har också kommit över uppgifter om Petrovs utlandsresor, en mängd kortare turer runtom i Europa (flera gånger till Storbritannien) och Asien.
Petrov och Bosjirov hävdade sin oskuld i en intervju med den ryska statliga propagandakanalen RT. Deras version är att de var turister som länge hade planerat sin resa till Salisbury.
I en tidigare granskning ifrågasattes den uppgiften också av Bellingcat. Det ryska flygbolaget Aeroflots passageraruppgifter visar att de båda ryssarna bokade sitt flyg till London så sent som kvällen före, den 1 mars. De gjorde två besök i Salisbury, den 3 och 4 mars, och flög hem den 4 mars. Samma dag hittades Sergej och Julia Skripal förgiftade.
Det har också visat sig att "Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov” inte förekommer i ryska befolkningsregister innan deras inhemska id-kort utfärdades 2009 och 2010.
Ryssland förnekar bestämt nervgiftattacken.
Fakta

Förgiftningarna i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i brittiska Salisbury. Även en polis insjuknade.

Giftet fanns på ytterdörren till Skripals hus, där de misstänkta ryska agenterna fångats av övervakningskameror.

Storbritannien identifierade giftet som Novitjok, utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Spår av giftet hittades också i ett hotellrum i London där de två misstänkta ryska männen hade bott.

Drygt tre månader senare hittades en parfymflaska med giftet i närliggande Amesbury. En kvinna sprejade det på sina handleder och avled efter åtta dagar. En man som samtidigt kom i kontakt med giftet fick livshotande skador, men återhämtade sig.

Gå till toppen