Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Min mening: Vi arbetar gärna tillsammans med Landskronahem

Hyresgästföreningen svarar på insändare om samarbete med hyresvärd och om marknadshyror.

I en insändare i HD angriper Örjan Kärrsgård i hårda ordalag Hyresgästföreningen. Att han själv inte tycker om Hyresgästföreningen är naturligtvis tråkigt men det är inget skäl till att sprida felaktiga bilder kring vad Hyresgästföreningen är eller gör.
För det första har Örjan Kärrsgård en konstig syn på hur parter ska agera. Han verkar på allvar tycka att samarbete mellan exempelvis en hyresvärd och Hyresgästföreningen är dåligt. Han menar att antingen är man en motpart eller så måste man tycka lika om allt.
Så fungerar inte världen, varken på bostadsmarknaden eller någon annanstans. Självklart har vi och hyresvärdarna lite olika ingång i hyresförhandlingar men vi har samma intresse av en god boendemiljö och nöjda hyresgäster, det gynnar alla.
På samma sätt är det på en arbetsplats. Arbetsgivare och fack kan ha olika syn på löner men vill båda att det ska vara en bra arbetsmiljö vilket är bra för både organisationen och de anställda. Lokalt arbetar vi gärna tillsammans med Landskronahem, bland annat har de hjälpt oss med lokaler för ungdomsverksamhet och vi samverkar i olika boendefrågor, det är inget konstigt med det.
I frågan om marknadshyror förespråkar inte alla experter marknadshyror. Tvärtom pågår en stor debatt om detta vilket visade sig i valet. Vi i Hyresgästföreningen tycker att det är viktigt att de boende ska vara med och förhandla hyrorna så att inte hyresvärden ensidigt kan sätta hyran. Det sistnämnda systemet har vi prövat två gånger tidigare i Sverige och det skapade bara mer problem och högre hyror. Dit vill vi inte tillbaka.
Det är fritt för Örjan Kärrsgård att välja att vara med eller inte i Hyresgästföreningen. Det är tur att inte alla tänker så. Utan de 540 000 medlemmarna i Hyresgästföreningen som tillsammans skapar en stark organisation skulle hyrorna vara betydligt högre, boendemiljön sämre och tryggheten mindre – för alla.
Peter de Mander, ledamot i Hyresgästföreningen Landskrona
Christer Berglund, ordförande i Hyresgästföreningen Landskrona
Rasmus Korsvall, regionchef på Hyresgästföreningen region norra Skåne
Läs också Min mening: Gå ur Hyresgästföreningen!
Gå till toppen