Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

MP och Alliansen samtalar i Stockholms län

Miljöpartiet tackar ja till att inleda samtal med Alliansen för att skapa en majoritet i Stockholms läns landsting och utesluta Sverigedemokraterna, rapporterar Svenska Dagbladet.

Stockholms läns landsting på Kungsholmen i Stockholm. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
– Miljöpartiet står upp för medmänsklighet. Därför vill vi hindra att Sverigedemokraterna får inflytande över landstinget, säger oppositionslandstingsrådet Susanne Nordling (MP) till tidningen.
Alliansen, som styrt den gångna mandatperioden, har tidigare bjudit in MP till samtal och nu har alltså partiets ledning i landstinget valt att tacka ja till att samtala om att ingå i en koalition.
Socialdemokraterna betonar att inget är klart ännu.
"Det är fortfarande oklart hur och med vilken politisk inriktning landstinget kommer att styras. Min bedömning är att landstinget behöver en nystart och förändringar i den förda politiken. Vi socialdemokrater som efter valet blev fullmäktiges klart största parti har sträckt ut en hand för blocköverskridande samarbete som löser sjukvårdens problem. Den är fortsatt utsträckt.", skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S) i ett pressmeddelande.
MP har historiskt alltid tillhört det rödgröna blocket när partiet haft möjlighet att styra i Stockholms läns landsting. Partiet gjorde dock ett uselt val och halverades nästan i regionen.
Även Alliansen backade gemensamt och Moderaterna gjorde sitt sämsta landstingsval sedan 1973.
Gå till toppen