Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

KD avbryter samtalen med S och fler följer efter: Vi väljer allianssamarbete

Kristdemokraterna har stängt dörren för samarbete med Socialdemokraterna i Helsingborg. Med detta besked faller troligtvis det blocköverskridande samarbetet som hade kunnat innebära maktskifte i staden.

Lars Thunberg (KD) stänger dörren för samarbete med Socialdemokraternas Jan Björklund.Bild: Tom Wall Björn Lilja
På valkvällen sträckte Jan Björklund (S) ut handen och föreslog ett samarbete över blockgränsen och i tisdags hade Socialdemokraterna i Helsingborg enskilda samtal med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Målet var att få till en rödblågrön koalition. En sådan hade inte kunnat få majoritet i kommunfullmäktige, däremot majoritet i stadens nämnder och styrelser.
Men på söndagen meddelade Kristdemokraterna att det inte är aktuellt med fler samtal med Socialdemokraterna. Främsta anledningen: KD vill fortsätta att samarbeta med Moderaterna.
– Tuffa tider väntar för Helsingborgs del, prognoserna från SKL [Sveriges kommuner och landsting] visar att det blir tuffa år framöver och då väljer vi att säkra med det ledarskap som har varit. Det finns en trygghet i det samarbetet och också bäst möjligheter att få igenom den politik som vi gått till val på, säger Lars Thunberg (KD), kommunalråd.
Jan Björklund beklagar att Kristdemokraterna stänger dörren för fortsatta samtal.
– Detta försvårar möjligheterna att få ett stabilt styre i Helsingborg och det är inte bra. Jag fick beskedet här i eftermiddags, så vi får sätta oss ner och analysera läget och därifrån ta frågan vidare, säger han.
– Jag uppfattade att det var ideologiskt, ett principiellt ställningstagande. Vi hade inte kommit så långt att vi talade om specifika frågor, fortsätter han.
När Centerpartiets Jonny Cato Hansson får veta att Kristdemokraterna dragit sig ur samtalen med Socialdemokraterna, meddelar han att även hans parti backar från det blocköverskridande samarbetet.
– När KD hoppar av spräcker det idén om ett blocköverskridande samarbete. Vi har alltid sagt att alliansen har varit vårt förstahandsalternativ, säger han, men betonar vikten av ett bra samtalsklimat med Socialdemokraterna.
Även Maria Winberg Nordström, Liberalernas kommunalråd, tycker att samtalet med S var positivt, men förklarar också att de ser ”fram emot att snart vara i mål med en överenskommelse inom alliansen om hur Helsingborg fortsatt ska utvecklas”.
Kommunalstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) säger att han är övertygad om att de borgerliga partierna kommer fortsätta sitt samarbete.
– Vi har styrt staden i tolv år i gott samförstånd, så jag har aldrig varit orolig. Vi sitter redan i diskussioner om politikens innehåll och fördelningen av uppdrag, säger han.
Kristdemokraterna kommer nu att fokusera på allianssamarbetet.
– Vi kommer att återkomma med hur en sådan koalition kommer att se ut och presentera ett mandatperiodprogram. Men det kommer säkert att ta ett tag till, vi har precis påbörjat samtalen, säger Lars Thunberg.
Läs också Fördel Alliansen och Peter Danielsson – trots allt
Öppnar inte ett alliansstyre i minoritet för att SD får inflytande?
– Nej, vi är tydliga med det från Kristdemokraterna och alliansen. Vi ger oss inte in i några som helst förhandlingar med dem. Säger de ja till våra förslag är det deras beslut, men det kommer krävas att både Socialdemokraterna, SD och Vänsterpartiet röstar emot för att få majoritet. Då får de ta ansvar för det och ta konsekvenserna också.
Gå till toppen