Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sven-Åke Olofsson: Sven-Åke Olofsson: "Unik chans till insyn i värld som utmanar rättssamhället."

Bild: Erik Nylund
Gängkriminalitetens många utlöpare ger ofta anledning till resignation. Det som allmänheten förfasas inför som dödskjutningar och annat blir i gängvärlden incitament för mer av samma sort.
I Helsingborg pågår nu utredningsarbetet inför en av de största rättegångarna som ägt rum vid tingsrätten. I centrum finns elva män i åldrarna 17–22 som för fem månader sedan greps efter en razzia i bostadsområdet Drottninghög, tidigare högt rankat på polisens nationella lista över problemområden. Samtliga misstänks för grovt narkotikabrott, främst försäljning av kokain och cannabis. En av de häktade figurerar dessutom i utredningen av bombdådet mot polishuset i Helsingborg, som den nu aktuella rättegången inte omfattar. Även 100-150 av gängets kunder ställs inför rätta.
Åklagare och polis är förtegna om detaljerna i utredningen. Polisen betraktar tillslaget mot gänget på Drottninghög som startskottet för ökad trygghet i bostadsområdet och andra problemområden. Först nästa år väntas rättegången inledas.
Gängkriminaliteten på Drottninghög har sina paralleller i Malmö och andra större städer. Lyckas polisen på en plats bör receptet kunna ge optimism på andra ställen. Rättegången ger en unik chans till insyn i den värld som utmanar rättssamhället. Här bör finnas en möjlighet att kartlägga hela den kriminella infrastrukturen. Vilka finns i sin tur bakom de relativt unga personer som nu åtalas? Hur har deras marknad sett ut med kanske hundratals eller tusentals kunder? Vad vet de senare i sin tur om hur gänget agerat? Vilken bakgrund har de gripna? Tyngden i utredningen ger hopp om svar.
Det är många instanser i samhället som har anledning att följa rättegången och ta till sig av den kunskap som den ger. Det kan handla om sociala myndigheter, fastighetsägare och bostadsföretag, politiker, skolanställda, föräldrar till gängets unga kunder, ideella organisationer, kommunala förvaltningar som driver verksamhet i området och så vidare. Förhoppningsvis blir mediebevakningen sådan att den kan ge allmänheten en bred insyn i hur några få unga människor kan styra och skrämma i ett bostadsområde där de flesta bara vill ha ett tryggt boende.
Polisen har avsatt stora resurser för utredningen. När domarna faller får det inte bli ett avslut utan ett startskott för en bred samhällelig insats där många aktörer blivit bättre informerade och kanske till och med klokare. Och det är ett långsiktigt arbete. Jonas Berg, operativ koordinator inom polisen, ledde insatsen på Drottninghög. Han sade då att brottsligheten ska minskas och tryggheten öka och folk som bor i området är de som på lång sikt ska bestämma hur Drottninghög formas. Men det tar tid, kanske 5-10 år, enligt Jonas Berg.
Att följa rättegången i Helsingborg blir väl använd tid för den som tar sig den. Samhället är i desperat behov av insatser och initiativ som biter och ger hopp när det gäller gängkriminaliteten.
Gå till toppen