Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Släktforskning

Arkiv Digital ökar takten och satsar på släktträd

Arkiv Digital lägger in en extra växel för att locka kunderna. Därför breddar nu det nätbaserade företaget sin verksamhet. Målet är att bygga en ny tjänst: ett molnbaserat släktträd.

Arkiv Digitals Jan Aronson (ordförande) och Håkan Skogsjö (styrelseledamot), här på plats under Släktforskardagarna i Växjö för en tid sedan.Bild: Roland Classon
Arkiv Digital har för närvarande omkring 79 miljoner högupplösta färgbilder på kyrkböcker och andra historiska dokument i samlingarna. Det fylls på med över en halv miljon nya bilder varje månad.
– Vi gör det enkelt för släktforskarna, säger Håkan Skogsjö, styrelseledamot i Arkiv Digital sedan 2013.
Arkiv Digital fortsätter nu att utvecklas för att bli ännu mer attraktivt:
– Vi ska jobba med släktträd. Det är en helt ny satsning på något vi inte gjort tidigare. Nu levererar vi information. Tanken är att släktträden ska vara nära integrerat med övriga bilder i våra samlingar, säger Håkan Skogsjö.
Att Arkiv Digital nu spänner musklerna beror delvis på konkurrensen från Riksarkivets digitala forskarsal, som är gratis sedan den 1 februari i år. Viss rivalitet finns även hos nätföretagen Ancestry och MyHeritage. Där kan man forska – och även bygga släktträd. Därför flyttar nu Arkiv Digital fram positionerna och ger släktforskarna fler möjligheter i jakten på rötterna.
Utvecklingen av det molnbaserade släktträdet blir en spännande utmaning för Arkiv Digital, som digitaliserat källmaterial i 13 år:
– Vi räknar med att släktforskarna ska kunna bygga släktträd med hjälp av Arkiv Digital under 2019, säger Håkan Skogsjö.
Arkiv Digital har de senaste åren levererat nytt material i sitt utbud i snabb takt. Förutom kyrkböcker och mängder med andra äldre dokument finns det numera även personregister för Sveriges befolkning 1950 och 1960. Här finns dessutom de svenska husförhören 1860–1930, vilket är en ren guldgruva för släktforskarna.
Strax före Släktforskardagarna i Växjö för en månad sedan presenterade Arkiv Digital personregistret och databasen för Sveriges befolkning 1975. Nytt i utbudet är också värnpliktskorten, som innehåller mycket information om alla som mönstrade mellan åren 1902 och 1941.
Lägg så till Arkiv Digitals olika sökbara databaser för flygfoton av hus, gårdar, bensinstationer och mycket mer.
– Det har hänt mycket på väldigt kort tid. Vi skapar nya goda möjligheter och förutsättningar. Det känns bra att kunna hjälpa till. Detta är en helt ny värld för släktforskarna, säger Jan Aronson, ordförande i Arkiv Digital.
Fler nyheter är på gång:
– I höst kommer databasen Sveriges befolkning 1985. Och före jul släpper vi Sveriges befolkning 1940. Det är ett personregister till 1940 års utdrag ur församlingsböckerna. Tanken är att vi ska fortsätta med Sveriges befolkning i ytterligare några år. Vårt mål är också att utöka husförhörslängderna till 1940. Det är en utmaning för oss att ge kunderna fler titlar och databaser. Det är det som driver oss, säger Håkan Skogsjö.
Sedan tidigare har Sveriges Släktforskarförbund gett ut befolkningsskivor i Sverige för 1880, 1890, 1900, 1910, 1970, 1980 och 1990 (Riksarkivet har producerat de flesta). Dessutom är Sveriges befolkning 1930 är på väg att bli klart. Projektet leds av Riksarkivets avdelning SVAR.
– Därmed är 1900-talet tämligen komplett och enkelt att forska i digitalt. Och vi behöver ju inte vara oroliga att släktforskarna blir färdiga. Hittar man något kommer ju alltid nya frågor som man vill ha svar på och då väcks nyfikenheten. Det är en fantastisk tid för släktforskarna, säger Håkan Skogsjö.
Fakta

Arkiv Digital

Arkiv Digital AD AB är ett svenskt företag (grundat 2005) som producerar och tillhandahåller digitaliserat historiskt källmaterial i färg via internet.

Förutom uppgifter om födda, vigda och döda finns bouppteckningar, mantalslängder, domböcker, militära rullor, släktnamnsregister, katekismilängder, äktenskapsmål, fängelsehandlingar, sjömanshus och mycket annat.

Arkiv Digital har även slutit avtal med flera lokala föreningar, bland annat Kronobergs Genealogiska Förening (KGF), med 1,7 miljoner registerposter för födda, vigda och döda.

Kunderna är huvudsakligen släktforskare, historiker och hembygdsforskare samt föreningar och bibliotek.

Företaget har sitt säte i Lyrestad i Mariestads kommun.

Släktforskningen sker via Arkiv Digital online.

Ett så kallat abonnemang ”Allt-i-ett” kostar 1 795 kronor per år. Men det finns flera olika varianter. En månad kostar till exempel 295 kronor.

Arkiv Digital är huvudsponsor för Släktforskardagarna.

Arkiv Digital

Gå till toppen