Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter lång tid – zombiefilmen går upp på bio

Under flera veckor var Landskrona invaderat av levande döda. Men regissören Fredrik Hiller vill helst inte prata om zombier.

Regissören Fredrik Hiller samtalar i en paus i filminspelningen med statister som spelar militärer.Bild: Fredrik Johansson
Filmen Operation Ragnarök – som tidigare hade arbetsnamnet Zon 261 – kommer att ha biopremiär 7 december, meddelar distributionsbolaget.
Jarmo Mäkinen som smittad. I efterhand lades effekter på så att han skulle se ännu mer ”verklighetstrogen” ut.Bild: Stefan Ed
Scenerna spelades in framför allt i Landskrona under några veckor hösten 2013. Flera kända skådespelare fanns på plats, bland andra Jonas Malmsjö, Rafael Edholm, Per Ragnar och Jarmo Mäkinen.
Under filmveckorna spärrades kvarter av när scener skulle tas, det smattrade från automatkarbiner, bränder flammade och det var explosioner och biljakter.
I slutscenen som spelades in på Citadellet attackerade hundratals smittade invånare – zombier – ickesmittade i en våldsam sammanstötning.
I filmen gör också Eva Rydberg en roll, som kommunstyrelsens ordförande.
– Det här är en av hennes få allvarliga roller. Hon spelar Torkild Strandberg [kommunstyrelsens riktige ordförande i Landskrona], säger regissören Fredrik Hiller.
Citadellet stormades av hundratals smittade, på jakt efter icke-smittade. Många Landskronabor var statister i filmen.Bild: Stefan Ed
Fredrik Hiller – som bland annat gjort rysaren Psalm 21 – beskrev filmen som en politisk film i monsterskrud. Ett virus har spritts i staden och gör allt fler till zombieliknande varelser, på jakt efter ickesmittade.
Han vill dock helst inte prata om zombier.
– Det är inte en monsterfilm egentligen, utan ett actiondrama. Allt handlar i grund i botten om människors inneboende rädsla. Vi tenderar att projicera det vi inte tycker om hos oss själva på främmande grupper.
…som zombieliknande varelser?
– Ja, jag kan ju tala mig blå om att det inte är zombier, den kommer ändå att kallas en zombiefilm.
Det är väl inte fel?
– Nej nej… Landskronas befolkning förvandlas till monstruösa versioner av sig själva helt enkelt.
Han ger en kort resumé:
– Två familjer, våra hjältar, som av någon anledning inte smittas vilket är jäkligt märkligt när hela Landskrona smittats. Varför? De försöker få svar på den frågan medan de samtidigt kämpar för att överleva. Det förändrar också synen på dem själva.
Några våldsamma scener spelades in på Rådhustorget.Bild: Fredrik Johansson
Efter scenerna i Landskrona dök problem med finansiering av specialeffekter upp.
– Det är en film med vansinnigt mycket specialeffekter som tagit tid, säger Fredrik Hiller.
Vad säger du om slutresultatet?
– Jag är väldigt nöjd och oerhört stolt över alla medverkande. Men självklart jag hade önskat att det inte tagit fyra år att bli klar, säger Fredrik Hiller.
Filmen kommer att ha biopremiär 7 december (i år) på några mindre orter. Ännu är det dock oklart om filmen kommer att visas på någon biograf i Skåne. Filmen har också sålts till ett par länder utanför Sverige.
Artikeln har uppdaterats med en intervju med Fredrik Hiller.
Läs också Landskrona-zombiefilmen "Zon 261" byter namn – och får nytt premiärdatum
Läs också Monstruöst lång väntan på rampljuset
Läs också Filmteamet satte staden i brand
Läs också Här ska zombierna stoppas
Läs också Monstren tar över i staden
Gå till toppen