Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Cancersjuk nekas personlig assistent – är för tjock

En cancersjuk kvinna i Svalöv sökte personlig assistans, men fick nej av både kommun och domstol. Orsak: det är övervikt som är hennes problem.

Kvinnan sökte assistans av Svalövs kommun. Hon är drabbad av flera sjukdomar, bland annat en obotlig cancer och har svårt att stå på benen. Att gå utan stöd, sköta sin hygien och att klä på och av sig behövde hon hjälp med.
Socialnämnden sa nej till personlig assistent förra året. Man hänvisade till att kvinnans begränsade rörlighet hängde ihop med kraftig övervikt som drabbat henne. Övriga sjukdomar skulle i viss mån gå att behandla, ansåg nämnden.
Kvinnan överklagade med stöd av ett assistansbolag och påpekade att inget tydde på att hennes hälsa skulle förbättras.
Förvaltningsrätten i Malmö konstaterar att kvinnan faktiskt har problem: sedan 2015 har hon diagnosen bröstcancer, som bedöms vara kronisk och obotlig. Sjukdomen, och behandlingen av den, gör henne mycket trött. Hon kan inte kan resa sig själv, stå eller ta sig ur sin bostad. Hela situationen gör att kvinnan mår även psykiskt dåligt.
Men att kvinnan har svårt att röra sig beror på hennes övervikt, bedömer domstolen, och eftersom det är ett behandlingsbart tillstånd är hennes svårigheter inte nödvändigtvis varaktiga. Därför passar hon inte in i den grupp som enligt lag har rätt till personlig assistent, slår domstolen fast.
Gå till toppen