Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Korridorer blir bilvägar på barnsjukhus

Vägen till operationssalen kan kännas extra lång och skräckfylld för de allra yngsta patienterna. Men i häftiga elbilar av välkända märken hoppas S:t Olavs sjukhus i Trondheim att färden ska kännas lite lättare.

På sjukhuset i Trondheim får minstingarna köra bil till operationssalen. Arkivbild.Bild: Erik Svensson/TT
Bilarna är av miniformat, så klart. Sjukhuset i Trondheim har införskaffat fyra eldrivna leksaksbilar som barnen själva kan ratta genom sjukhuset annars dystra korridorer.
– Det är jättekul, säger sexårige Magnus Mosbakk Haugen till tv-kanalen NRK.
Han har varit inlagd på S:t Olavs sjukhus i 28 dagar men ska snart få åka hem. Tidigare har Magnus Mosbakk Haugen förts till operation, röntgen och blodprovssalar i en säng dragen av personalen. Men det är mycket bättre att få styra själv, säger han.
– Det är bra att slippa ligga i sängen.
Cecilie Hyldmo Jansen är läkare på sjukhusets ortopediska avdelning och hoppas att elbilarna ska ge minstingarna en bättre sjukhusupplevelse.
– Det finns ju en anledning till att barnen är här, och det är ofta inte en bra anledning. Vi hoppas att bilarna i alla fall kan bli en positiv sak för dem, säger hon.
Gå till toppen