Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Scenkonst till rykande het soppa på Foajéscenen

Programmet för höstens Soppteater bjuder på en blandad meny av sång, glädje, lyrik och hyllningar till litterära och musikaliska pionjärer.

För drygt 38 år sedan tog skådespelaren Per Jonsson soppteatern till Helsingborgs stadsteaters Foajéscen. Konceptet är enkelt. Scenkonst och soppa, varje torsdag vid lunchtid.
Maten serveras från klockan 11.30. Kvart över 12 börjar föreställningen där oftast någon från teaterensemblen, eller gästande skådespelare och artister, kliver upp på scen.
Höstens program spänner över nio torsdagar framöver.
Sanja Streuli.Bild: Britt-Mari Olsson
Den 27 september bjuds det på spanskdoftande toner av duon Streuli & Wounsch. Sanja Streuli står för sången och Klas Wounsch för det klassiska gitarrspelet.
Första torsdagen i oktober berättar och sjunger skådespelaren Lars Wiik om poeten Nils Ferlin. Föreställningen baseras på hans liv och dikter och framförs till musik av Börje Wessman på dragspel.
Sopranen Negar Zarassi sjunger tillsammans med pianisten Lowe Pettersson.Bild: Anna Nygård
Operasångerskan Negar Zarassi är känd för sin sprudlande personlighet och expressiva röst. Tillsammans med pianisten Lowe Pettersson ger hon en emotionell konsert på temat sångglädje. Torsdag den 11 oktober.
Den 18 oktober omnämns som Den bästa dagen. Titeln på föreställningen om Karin Boye är tagen ur hennes dikt "I rörelse". Catherine Jeppsson berättar om en av vår tids största svenska poeter och hennes lyrik, ackompanjerad av Ulf Esborn vid pianot.
Violet Green and all between. Från vänster: Anna Hammarsten, Elsie Petrén, Eva Grund, Jenny Fall, Lena Andersson och Ulla Wrethagen.Bild: Stefan Zimmerman
Sexmannabandet Violet Green and all between lyfter fram kvinnliga pionjärer inom bluesen och rock'n'rollen. Under gruppens 25 år tillsammans har de fastnat för ett antal kvinnor inom musiken som inspirerar till allas rätt att skapa sin egen identitet – som musiker, artist, kvinna, queer och människa. Torsdag 25 oktober.
Daniel Boyacioglu är både poet och dramatiker men också musiker. Den 8 november framförs hans föreställning "Sagan om Sverige" som levandegörs av skådespelaren Jörgen Düberg från Helsingborgs stadsteater.
Musikgruppen CAPi hyllar livet med en intim konsert. Sång, gitarr, mandolin, banjo och munspel är några av instrumenten som hörs när de blandar eget material med personliga tolkning av americana, roots och visor, den 15 november.
Gunilla Poppe hyllar Elsa Grave.Bild: Tom Wall
I år skulle författaren och poeten Elsa Grave fyllt 100 år. Hennes dramatik är mindre känd än hennes lyrik, men på 60-talet skrev den feministiska ikonen bland annat pjäsen "Mitt mord är mitt". Nu sätts den upp av Gunilla Poppe och skådespelare från Helsingborgs stadsteater, den 22 november.
Gunnar Wiklund, 1961.Bild: SDS:s bildarkiv
Höstens sista soppteater äger rum den 29 november och går i glädjens tecken. Tobias Borvin, P-O Nilsson, Ådi Lindborg och Peter Scherman från stadsteatern hedrar sångaren Gunnar Wiklund med föreställningen "Känn dig lite Happy!". Mannen som 1961 utsågs till Sveriges populäraste sångare och slog igenom stort med Per-Martin Hambergs "Nu tändas åter ljusen i min lilla stad".
Gå till toppen