Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Daisy Balkin Rung: "För ett mer robust Sverige."

Foto: Claudio BrescianiBild: Claudio Bresciani/TT
Då vi i dagsläget befinner oss i ett politiskt limbo finns ingen utstakad försvarspolitisk linje. Men något som alltid består är våra 18 frivilliga försvarsorganisationer. I vått och torrt, med engagemang och kunskap bidrar de till Sveriges civila och militära försvar. De runt 350 000 medlemmarna finns utspridda över hela landet, från norr till söder.
Under de dramatiska skogsbränder som härjade i somras var det många medlemmar från de frivilliga försvarsorganisationerna som hjälpte till. I skogarna fungerade inte radiotäckningen och räddningsmanskapet kunde inte kommunicera med varandra, vilket är en nödvändighet.
Då ryckte FRO, Frivilliga radioorganisationen, in och löste kommunikationsproblemen. De har avtal med bland andra Svenska kraftnät och Trafikverket, de åker ut med bandvagnar som är utrustade med olika typer av kommunikationslösningar. De tog sig in i en mycket svår och extremt farlig terräng och satte upp nya master.
Bilkåren och Frivilliga automobilkåren stöttade med transporter av mat och personal och hjälpte bland annat till med att rulla in slangar. Svenska Lottakåren bemannade staber och koordinerade logistiken kring personal, mat och transporter. För att upptäcka och lokalisera nya bränder flög Frivilliga flygkåren med sina brandflyg i timme efter timme över stora områden. Många nödvändiga resurser när krisen drabbade vårt land.
Räddningsledaren under den så kallade Trängsletbranden vid Älvdalens skjutfält, Johan Szymanski, säger att de inte klarat av branden utan de frivilliga försvarsorganisationernas och Hemvärnets insatser. Ett mycket gott betyg således.
Dessa 18 organisationer rekryterar och utbildar frivilliga för en mängd olika uppgifter och de spelar en viktig roll för att stärka och stötta samhället vid kriser och höjd beredskap. Varje organisation har sin specialkompetens och bistår med denna när diverse samhällsstörningar inträffar. Just på grund av att de finns över hela landet har de också en annan möjlighet att dra sitt strå till stacken och ställa upp i hemkommunen eller i närheten. Flera av medlemmarna har också avtal med Hemvärnet.
När krisen inträffar, det kan vara en skogsbrand, en storm, ett oljeutsläpp till havs eller ett elhaveri, då finns de där, de frivilliga försvarsorganisationerna, som Sjövärnskåren, Svenska Blå stjärnan, Röda Korset eller Frivilliga motorcykelklubben, redo att ställa upp med sina välutbildade, övade och engagerade medlemmar.
För ett tiotal år sedan fanns det försvarspolitiker som sade att de frivilliga försvarsorganisationerna måste vara mer i tiden och följa samhällets utveckling. Redan då var flera organisationer på gång med sitt utvecklingsarbete för att komplettera Försvarsmaktens insatsförsvar och det civila samhällets behov. De politiker som hade synpunkter var nog dessvärre inte så insatta. Idag är alla 18 organisationer slipade för sina uppgifter. Att hjälpa till, stötta och säkra Sverige för ett robust samhälle.
Gå till toppen