Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Här är elitseriens okända profil från Bjuv

Bjuv har aldrig haft någon volleybollklubb, men i sin roll har Malin Artéus hittat en perfekt utgångspunkt.

Malin Artéus från Bjuv ingick i domarteamet när EVS säkrade sitt SM-guld, via en seger mot Hylte/Halmstad i vårens sista final i Kungsgårdshallen i Ängelholm.Bild: Bildbyrån
Brottning, fotboll och bowling. Men volleyboll? Nej, det är absolut inget som förknippas med Bjuv, så det är klart att vi höjde på ögonbrynen när vi insåg att de svenska elitserierna fått in en väldigt viktig representant från den gamla gruvorten.
– Det finns ingen volleyboll här, det är sant. Men det är helt perfekt att bo i Bjuv, jag har ju åtta-nio elitlag inom en och en halv timmes körning, konstaterar Malin Artéus, bördig från Gotland, men NV-skåning sedan fyra år tillbaka.
Malin Artéus är en av Sveriges färskaste elitdomare och det är i den egenskapen hon med jämna mellanrum dyker upp i både Ängelholm och Örkelljunga. Men det har varit en ganska krok väg, innan Artéus hamnade i Bjuv – hon fick ett sommarjobb på Findus – och på de olika elitseriearenorna.
– Jag började med volleyboll ganska sent, hemma på Gotland. Men sedan har jag flyttat runt rätt mycket och jag var borta från sporten i nästan tio år, innan jag började plugga i Lund. Då tog jag upp den igen och sedan har det rullat på.
Malin har själv spelat – "Fast jag har ju ingen karriär att skryta med" – och faktum är att hon var aktiv så sent som förra säsongen.
– Då blev jag övertalad att hoppa in i Örkelljunga och även om det inte direkt var meningen så spelade jag hela året. Det var jätteskoj, men nu vill jag fokusera på mitt dömande så jag tränar lite med IFK Helsingborgs herrar, så att jag inte ska bli lockad till en ny comeback...
Under tiden i Lugi, för sisådär tio år sedan, gick Malin en distriktsdomarkurs och då började hon döma på allvar. Sedan har hon avancerat på rankingen och förra året, samtidigt som bland andra förre ÖVK-profilen Kristian Lund, blev hon en av Sveriges just nu 39 elitdomare.
– Jag har egentligen inte haft några mål med mitt dömande och nu är det för sent att få internationell status. Men jag brinner för det här, det måste man nog när man håller på med en så här pass liten sport.
NV-Skånes nya domaress säger att hon inte är någon "statistikmänniska" och att hon har dålig koll på hur mycket hon dömt. Men på förbundets hemsida kan vi se att Malin Artéus var med på tretton elitmatcher förra säsongen, vara fem i slutspelet och två i damernas finalserie mellan Engelholm och Hylte/Halmstad.
Nu inleder Malin höstens seriespel med två matcher på söndag, nere i Lund, och sedan har hon uppdrag i stort sett varje helg. Oftast i södra Sverige – och då är det perfekt att utgå från Bjuv.
Gå till toppen