Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svalöv

Lindrigare straff för man som försökte strypa flickvän

Enligt hovrätten var det inte mordförsök utan ”enbart” misshandel.

En man i 50-åldern dömdes i somras till åtta års fängelse för att ha försökt mörda sin flickvän. Nu ändras domen.
Det var i maj i en ort i Svalövs kommun som mannen, som tidigare dömts för att ha misshandlat kvinnan, ännu en gång blev aggressiv mot henne.
Enligt hennes berättelse attackerade han henne när hon försökte få honom sluta använda narkotika. Han slängde ner henne på sängen och försökte strypa henne, först med händerna och kort därefter med ett skärp. Kvinnan har berättat att hon då svimmade.
När hon vaknade bad hon honom gå därifrån. I stället tog han en plastpåse från en rulle och trädde över hennes huvud. ”Det kommer att gå snabbt”, sade han enligt henne och hon uppfattade att han skulle döda henne.
Hon bet sönder den tunna plastpåsen men då trädde han i stället dubbla plastpåsar över hennes huvud. Hon fick loss sina armar och kunde slita sönder påsarna. Då försökte han igen. Vad som därefter hände har kvinnan haft svårt för att berätta eftersom hon har minnesluckor. Men hon var säker på att hon skulle dö.
Hon polisanmälde inte händelsen. Det gjorde i stället mannens psykolog som av honom fick höra om händelsen.
Mannen greps och häktades. I förhör har han erkänt att han virat ett skärp runt hennes hals, men han hade inte velat skada henne. När det gäller plastpåsarna skilde sig berättelserna åt.
Tingsrätten dömde honom mot hans nekande för försök till mord till åtta års fängelse.
Nu gör hovrätten en annan bedömning. Visserligen är kvinnan trovärdig men hennes uppgifter räcker inte för en fällande dom för mordförsök.
I stället menar domstolen att det handlar om misshandel. Och i stället för åtta års fängelse döms mannen till åtta månader. Dessutom sänks skadeståndet han ska betala till kvinnan från 102 400 kronor till 12 400 kronor.
Läs också Försökte strypa flickvännen - döms för mordförsök
Gå till toppen