Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Perstorps gymnasium får inte utöka

I våras ansökte den fristående gymnasieskolan som drivs av Perstorps AB om att få starta ett tekniskt program. Nu har Skolinspektionen hanterat ärendet – och säger nej.

På Perstorps gymnasium kan man i dag läsa två program, industritekniska programmet som funnits med sedan starten 1996 och el- och energiprogrammet som tillkom för två år sedan.
Tanken var att komplettera med teknikprogrammet med inriktning produktionsteknik. Men nu säger Skolinspektionen nej till den ansökan som huvudmannen Perstorp AB gjorde i våras.
Läs också Perstorp Gymnasium utökar och startar nytt program
I remissrundan var Perstorps kommun positiv till utökningen, men inte grannkommunen Klippan. Klippans gymnasieskola hade inför läsåret 2018/2019 fem av 23 behöriga förstahandssökande till sitt teknikprogram från just Perstorp. Startas det ett teknikprogram på hemorten riskerar alltså elevunderlaget till Klippan minska drastiskt.
Motiveringen till att Skolinspektionen avslår ansökan är att det skulle få negativa följder för eleverna i förlängningen om Klippans gymnasieskola kanske tvingas lägga ner sitt teknikprogram, vilket i sin tur kunde ha negativa effekter för andra av program på skolan.
– Jag är besviken över att vi inte får det, men vi kommer att jobba på för att sälja in och visa på fördelarna med vårt industriprogram istället. Det är väldigt likt teknikprogrammet, men ger egentligen mer, säger rektor Åsa Persson.
Just nu pågår en renovering av tidigare industrilokaler i samma byggnad som Perstorps gymnasium. Det skall tillföra 500 kvadratmeter med flera nya laboratorier, klassrum, grupprum och kontor. Perstorp AB satsar knappt tio miljoner på utbyggnaden, som beräknas vara klar till årsskiftet.
Gå till toppen