Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två års fängelse för Kulturprofilen

Den så kallade kulturprofilen döms till två års fängelse för ett fall av våldtäkt. Mannen frias från misstankarna om en ytterligare våldtäkt.

Jean-Claude Arnault, den så kallade kulturprofilen, anländer Stockholms tingsrätt. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, döms till fängelse för ett fall av våldtäkt. Han frias från misstankarna om en ytterligare våldtäkt.
Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter 2011.
– Det har varit fråga om noggranna överläggningar och vi har varit överens om domen, säger lagmannen Gudrun Antemar på en pressträff.
Hon tillägger att gärningarna inträffade 2011, och att det är de bestämmelser som gällde då som tillämpats.
Presskonferens med lagman Gudrun Antemar efter domen mot Jean-Claude Arnault.Bild: Anders Wiklund/TT
Åklagaren Christina Voigt är nöjd med domen och kallar den "välskriven".
– Jag tycker att det är en bra bevisning och att tingsrätten gör en bra analys, säger hon.
Mannen häktades efter avslutad rättegång, en ovanlig åtgärd. Efter häktningen föreföll mannens advokat Björn Hurtig utgå från att rätten skulle fälla hans klient:
– Men vi viker inte ner oss. Om det skulle bli en fällande dom så kommer vi att överklaga, sade han då.
Det finns ingen teknisk bevisning i målet och de vittnen som har hörts i rätten har själva inte bevittnat några övergrepp, utan fått dem återgivna av den utsatta kvinnan.
Skillnaden mellan bevisningen i de två fallen av våldtäkt är att kvinnan berättade om det första övergreppet för sin terapeut, som i sin tur gjorde en anteckning om det i kvinnans journal.
– Jag vet inte om det var helt avgörande, men det har säkert haft stor betydelse, säger Christina Voigt.
Åklagare Christina Voigt.Bild: Janerik Henriksson/TT
Hon menar dock att bevisningen även i andra avseenden var starkare vad gäller den första våldtäkten än den andra.
– Det finns fler vittnen, säger hon.
– Det har varit väldigt tydliga och bra berättelser och vittnena har inte påverkats av varandra eller av andra yttre faktorer, fortsätter Voigt.
Jean-Claude Arnaults övergrepp uppmärksammades först i en granskning i Dagens Nyheter där 18 kvinnor berättade hur han utsatt dem för ofredanden och våldtäkter. Mannen har kopplingar till Svenska Akademien och granskningen kastade institutionen in i en djup kris som hittills har lett till att flera av dess ledamöter har lämnat arbetet i Akademien.
Den utsatta kvinnans målsägarbiträde, advokaten Elisabeth Massi Fritz, skriver i ett uttalande att domen innebär en stor lättnad för hennes klient och kallar den för en "seger för rättvisa".
"Domen är viktig för många kvinnor och hela metoo-rörelsen och den tystnadskultur som existerar i våldtäkter och sexualbrott", skriver hon.
Artikeln uppdateras.
Läs också Kulturprofilen inför rätta. Som det ska vara.
Läs också Förhoppningsvis kommer detta att leda till något större
Fakta

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar en ny stadgekommentar, som offentliggörs den 14 september.

Gå till toppen