Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönland får en ny minoritetsregering

Grönlands socialdemokratiska premiärminister Kim Kielsen längst fram till vänster med de valda parlamentarikerna efter valet i maj. Arkivbild.Bild: Christian Klindt Soelbeck/Ritzau Scanpix/AP/TT
Siumut + Atassut + Nunatta Qitornai = regering.
Det är inte bara i Sverige det har varit svårt att hitta ett stabilt regeringsunderlag. Men Grönlands socialdemokratiska premiärminister Kim Kielsen har nu presenterat en ny minoritetsregering med tre partier sedan han den 10 september förlorade stödet från det självständighetsivrande partiet Partii Naleraq.
Kielsens parti Siumut bildar i stället regering med liberalkonservativa Atassut samt mittenvänsterpartiet Nunatta Qitornai, med stöd av partiet Demokraterna, enligt etermediebolaget KNR.
De tre partierna får 13 av parlamentets 31 platser. Det näst största partiet, Inuit Ataqatigiit, lämnas utanför koalitionen.
Det politiska dödläget har fördröjt strategiskt viktiga beslut om utbyggnad av flygplatser och skapat osäkerhet om viljan att locka investerare till energisektorn och gruvindustrin.
Grönland är en självstyrande dansk region.
Gå till toppen