Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Visselblåsare till EU-parlamentet

Brittiska visselblåsaren Howard Wilkinson, avhoppad chef för Danske Banks tradingverksamhet i Baltikum, har bjudits in till en utfrågning i EU-parlamentet. Han ska då vittna om den penningtvätthärva han varit med om att avslöja.

Thomas Borgen har lämnat sitt uppdrag som vd för Danske Bank i kölvattnet på misstankar om gigantisk penningtvätthärva i Tallinn. Arkivbild.Bild: Liselotte Sabroe AP/TT
Inbjudan gäller för den 21 november, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, och kommer från ett särskilt utskott för ekonomisk brottslighet och skatteflykt.
Det för snart fem år sedan som det internt slogs larm om misstänkt penningtvätt i Danske Banks filial i Tallinn. Det har bland annat rapporterats om hur filialen hjälpt kriminella nätverk från Ryssland och personer med koppling till den ryska underrättelsetjänsten med transaktioner. Det ska även ha gjorts misstänkta affärer med kunder från Ukraina och Azerbajdzjan och det finns uppgifter om att pengar från nordkoreanska vapenaffärer ska ha tvättats.
En dansk riksåklagare inledde i augusti en utredning av den misstänkta penningtvätthärvan, som ska ha pågått 2007–2015. Det rör sig om enorma belopp som granskas.
Även estländska myndigheter utreder affärerna, som även fått USA:s justitiedepartement att reagera.
Över hundra anställda i Danske Bank har fått lämna sina jobb till följd av härvan och banken har enligt besked på en presskonferens i september polisanmält åtta personer och även gjort 42 anmälningar till myndigheter.
Danske Banks vd Thomas Borgen lämnade den 19 september in sin avskedsansökan och han avgick i måndags då banken tillsatte en tillförordnad vd: bankens Danmarkschef Jesper Nielsen.
Thomas Borgen var inför tillträdet som vd tidigare chef för Danske Banks internationella bankverksamhet under åren då penningtvätten ska ha pågått i Tallin-filialen.
Gå till toppen