Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler föroreningsfynd på Ljungbyhed park

Sedan tidigare utreder Försvarsmakten fynd av giftiga ämnen på brandövningsplatser på Ljungbyhed park. Nu försenas byggandet av nytt förvar av fler fynd.

Byggnad i Ljungbyhed park som ska bli förvar.Bild: Annsofie Wieland
I november 2017 hölls ett informationsmöte på Ljungbyhed park om det nya förvaret med 40 platser som skulle inrättas på området.
Peab, som äger Ljungbyhed park, hade då fått tillfälligt bygglov för en ombyggnad av den gamla brandstationen på området åt Migrationsverket. Planen var att förvaret skulle vara klart innan sommaren i år, men förseningar i byggprocessen flyttade fram datumet till första kvartalet 2019. Men det blir ytterligare förseningar.
Läs också Nytt förvar i Ljungbyhed kan stå klart senvåren 2018
Försvarsmakten arbetar med att utreda föroreningar av så kallad PFAS-ämnen från tiden när området var flygflottilj. PFAS användes allmänt i brandskum innan man upptäckte ämnets skadliga miljörisker. På Ljungbyhed park har man hittills undersökt tre olika områden som varit brandövningsplatser.
Nu har prover tagits även vid gamla brandstationen. I måndags berättade Försvarsmakten om resultatet vid ett möte dit alla parter var inbjudna, även Klippans kommun och Söderåsens miljöförbund.
– Det här är väldigt nytt så vi vet inte så mycket om utbredningen. Man har bara konstaterat att det finns förhöjda halter även där, säger miljöinspektör Annika Svitzer.
Läs också Fler föroreningsfynd i Ljungbyhed park
Eftersom föroreningarna kommer från Försvarsmaktens verksamhet är det myndigheten Försvarsinspektören för hälsa och miljö som har tillsynsansvar. Det är även de som ansvarar för att miljögifter saneras, trots att marken nu ägs av Peab.
– Man har avbrutit allt grävarbete. Nu ska de ta fram en handlingsplan för hur man ska hantera det, säger Annika Svitzer.
Det var i spåren av den stora flyktingströmmen till Sverige 2015 som Migrationsverket fick klartecken att utöka antalet förvarsplatser, som används i samband med tvingande avvisningar från Sverige.
Förprojektering pågår om en större utökning i Åstorp på 100 platser, men det är i Ljungbyhed man hoppas komma fram fortast.
Det tror också förvarschef Anna K Nilsson att man ska göra, även om datumet skjutits fram flera gånger.
– Vi har fortfarande samma behov, det har inte ändrats, säger hon.
Gå till toppen