Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra partier styr Båstad i samverkan

Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kommer att styra Båstad de närmaste fyra åren.

Det blir Liberalerna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna som tillsammans styr Båstad de kommande fyra åren. På bilden Thomas Andersson (L), Ingela Stefansson (S), Johan Olsson Swanstein (M) samt Krister Lilja (KD).Bild: Britt-Mari Olsson
I samband med en presskonferens på torsdagseftermiddagen presenterades Båstads kommuns nya styre. Det blir ett valtekniskt samarbete mellan fyra partier i form av Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. Tillsammans har partierna 21 mandat i kommunfullmäktige efter valet den 9 september. Mandat som räcker till en knapp majoritet då det finns 41 platser i fullmäktige.
– Vi går samman i "Samverkan för Bjäre". Det ska vara ett stabilt och långsiktigt styre. Vi har haft konstruktiva och bra dialoger, säger Johan Olsson Swanstein (M), gruppledare för Moderaterna och den som framöver kommer att sitta som kommunstyrelsens ordförande.
Han är noga med att påpeka att partierna vet vilka frågor de är överens om och i vilka frågor som de skiljer sig åt.
– Det finns en plan för att lösa de frågorna vi inte är överens om, säger Johan Olsson Swanstein.
I samband med en presskonferens i kommunhuset i Båstad presenterades det nya styret. Här Thomas Andersson (L), Ingela Stefansson (S), Johan Olsson Swanstein (M) samt Krister Lilja (KD).Bild: Britt-Mari Olsson
Ingela Stefansson (S) blir förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Hon tycker inte det är så "konstigt" att S väljer att ingå i samarbetet.
– Under mandatperioden har vi samarbetat väldigt bra, säger hon och pekar på att S, M och L tillsammans med andra partier gjort gemensamma tillägg till Bjärepartiets budgetar och att de exempelvis haft samma syn när det handlat om hur kommunen ska ta hand om nyanlända.
– Sedan har vi roligt tillsammans. Och vi är beredda att ta ansvar. Det har vi varit tydliga med i valrörelsen. Under mandatperioden som varit har vi blivit starka och upprörda tillsammans. Vi har blivit sammansvetsade. Det är ingen tillfällighet att vi sitter här, säger Ingela Stefansson.
En fråga där S haft en annan uppfattning än exempelvis M och L har handlat om placeringen av en ny återvinningscentral. Här har S förespråkat Svenstad men under torsdagen berättade Ingela Stefansson att partiet inte längre gör det.
– NSR:s ägarkommuner har sagt att vi får betala för att ha återvinningscentralen där. Det kommer att kosta lika mycket som åtta undersköterskor om året. Det handlar om att prioritera, säger Ingela Stefansson.
Vad tror du att väljarna tycker om att ni Socialdemokrater samarbetar med Moderaterna?
– Jag är rätt säker på att väljarna förstår att jag kämpar för de frågor som ligger mitt parti varmt om hjärtat, säger Ingela Stefansson.
Liberalernas Thomas Andersson (L) är nöjd med sammansättningen av det nya styret.
– Vi har haft samtal och lyssnat på varandra. Tredje grundbulten i det här var personalfrågorna, säger Thomas Andersson (L) och pekar på att L, M, S och C tillsammans i våras fattade beslut om att kommundirektören inte fick fortsatt förtroende.
Kristdemokraternas gruppledare Krister Lilja (KD) anser att de fyra partierna har mycket gemensamt.
Johan Olsson Swanstein (M) blir kommunstyrelsens nya ordförande.Bild: Britt-Mari Olsson
Att partierna har just 21 mandat ser Johan Olsson Swanstein som något som underlättar.
– Det ger en möjlighet för oss att komma igenom med våra förslag. Men vi har en resa framför oss och kommer att behöva ta ett stort ansvar. En fråga vi varit tydliga med är att vi ska ha ett tydligt kvalitetsfokus i våra kommunala verksamheter, säger Johan Olsson Swanstein.
Partierna kommer att lägga fram en gemensam budget. Arbetet med den pågår för fullt. Ambitionen är att budgeten ska behandlas vid november månads fullmäktigesammanträde.
Övriga val till kommunens nämnder kommer att avhandlas vid ett extra kommunfullmäktige den 7 november.
Genom "Samverkan för Båstad" ska de fyra partierna samarbeta. Thomas Andersson (L), Ingela Stefansson (S), Johan Olsson Swanstein (M) samt Krister Lilja (KD).Bild: Britt-Mari Olsson
Gå till toppen