Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kreml anklagas för omfattande cyberattacker

USA och flera andra länder pekar ut sju personer inom ryska militära underrättelsetjänsten GRU för omfattande cyberangrepp. Attackerna har utförts mot känsliga mål i en rad länder – bland annat mot ett amerikanskt kärnenergiföretag och antikemvapenorganet OPCW.

John Demers, assisterande justitieminister med inriktning på USA:s nationella säkerhet, vid en presskonferens på justitiedepartementet.Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT
De internationella anklagelserna mot Ryssland började med att den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt natten till torsdagen anklagade GRU för att ligga bakom cyberattacker mot politiska institutioner, företag, medier och idrottsorganisationer.
"Det här beteendemönstret visar deras vilja att verka utan hänsyn till internationell rätt eller etablerade normer, och att göra det med en känsla av straffrihet och utan konsekvenser", sade han i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.
GRU misstänks sedan tidigare för giftmordsförsöket på ex-spionen Sergej Skripal i Salisbury i Storbritannien.
Nederländerna utvisade på torsdagen fyra ryssar med diplomatpass som påstås ha spionerat på Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) högkvarter i Haag. En dator som beslagtogs vid gripandet kan knytas till ryska underrättelseoperationer i Brasilien, Malaysia och Schweiz, enligt Storbritannien som medverkade till att gripandena kunde genomföras.
Gruppen, som namnges, reste in i Nederländerna på diplomatpass och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronisk spionutrustning, som i sin tur parkerats utanför ett hotell i närheten av OPCW, skriver BBC.
Syftet med operationen var att komma över inloggningsuppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:s trådlösa nätverk, enligt Nederländernas regering som presenterade anklagelserna vid en presskonferens.
– Cyberoperationen mot OPCW är oacceptabel. Genom att avslöja den ryska operationen skickar vi ut ett tydligt budskap: Ryssland måste sluta med detta, sade landets försvarsminister Ank Bijleveld-Schouten efter avslöjandet enligt AFP.
Även Schweiz har nyligen meddelat att de lyckats avstyra ett ryskt försök att hacka ett laboratorium i närheten av Bern som analyserar biologiska och kemiska stridsmedel, däribland Novitjok. Det var i samma region i Schweiz som det nervgift som användes i attacken mot Sergej Skripal och hans dotter analyserades.
USA:s justitiedepartement meddelade vid en presskonferens på torsdagen att sju personer som arbetar för GRU anklagas för inblandning i cyberattacker mot USA och internationella organisationer i flera länder. Fyra av de utpekade är samma personer som Nederländerna under torsdagen utvisat för spioneri. De övriga tre påstås befinna sig i Ryssland.
– Stater som Ryssland och andra som ägnat sig åt skadlig normbrytande cyber- och påverkansaktiviteter bör vara medvetna om USA:s och dess allierades fortsatta och orubbliga beslutsamhet att hindra, störa och avskräcka sådant oansvarigt beteende, säger John Demers, assisterande justitieminister med inriktning på nationell säkerhet.
Utredningen visar också att Kreml varit direkt inblandad i statssponsrad dopning av ryska idrottare, som sedan förbjudits delta i OS, enligt USA. Kanada har sagt sig vara mål för en cyberattack och pekar ut GRU för att ha hackat internationella antidopningsorganisationen Wadas huvudkontor i Montreal.
Även Australiens regering pekar ut GRU som ansvarig för flera uppmärksammade cyberattacker.
Rysslands president Vladimir Putin har vid upprepade tillfällen bestämt förnekat Rysslands eventuella inblandning i attackerna. Och efter Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunts uttalande har en av Putins företrädare gått ut och tillbakavisat anklagelserna.
Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zacharova säger att de är ovärdiga och en del av en större desinformationskampanj vars syfte är att skada ryska intressen, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.
– Det är en form av diabolisk parfymcocktail, säger hon om beskyllningarna.
Enligt Jeremy Hunt bör de nya uppgifterna skingra alla tvivel om att Ryssland ligger bakom mordförsöket på Sergej Skripal och hans dotter.
– Den ryska regeringen behöver veta att om den trotsar internationell rätt så kommer det att få konsekvenser. De kommer att avslöjas och folk kommer att se den ryska regimen för vad den är, vilket är en organisation som försöker skapa instabilitet runt om i världen.
Fakta

De misstänkta spionerna i Nederländerna

De fyra ryssar, som pekas ut som officerare i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, reste in i Nederländerna på diplomatpass och har därefter hyrt en bil som de utrustat med elektronisk spionutrustning. Bilen har sedan parkerats utanför ett hotell i närheten av Organisationen för förbud mot kemiska vapens (OPCW) högkvarter i Haag.

Syftet med operationen var att komma över inloggningsuppgifter för att därefter ta sig in i OPCW:s trådlösa nätverk, enligt Nederländernas regering som presenterat anklagelserna vid en presskonferens.

Två av ryssarna är it-experter och två hade som uppgift att understödja dem. När de fyra männen greps försökte de att förstöra en av mobiltelefonerna som de bar med sig, enligt Nederländernas underrättelsetjänst MIVD.

De misstänkta spionerna stoppades av nederländsk underrättelsetjänst den 13 april i år. Storbritannien har bistått Nederländerna i fallet.

Peter Wilson, Storbritanniens ambassadör i Nederländerna, säger att en dator som hittades vid tillslaget har använts i Brasilien. Men även i Malaysia för att spionera på polisen och åklagarmyndigheten samt i Lausanne i Schweiz för att hacka en dator som tillhör den internationella antidopningsorganisationen Wada, som i sin tur har avslöjat rysk dopning.

Nederländerna har kallat upp den ryska ambassadören med anledning av händelsen.

Källa: BBC

Gå till toppen